MISLILI STE DA IDU NA ULICU? Šta se dešava kada štićenici domova za decu bez roditelja napune 18 godina! (FOTO)
Foto: Fonet

šta posle punoletstva?

MISLILI STE DA IDU NA ULICU? Šta se dešava kada štićenici domova za decu bez roditelja napune 18 godina! (FOTO)

Istraživali smo šta se dešava kada deca koja žive u domovima za nezbrinutu decu, postanu punoletna... Da li im država otvori kapije domova, i pusti ih same u svet, ili...
Objavljeno: 23:00h

- Mladi ljudi, kad se profesionalno osposobe, steknu određeni obrazovni profil, napuštaju domove, odnosno hraniteljske porodice. Ipak, mlada osoba može ostati na smeštaju do 26. godine života u slučaju da pohađa višu školu ili fakultet - kažu nam iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Obaveza nadležnog centra za socijalni rad je da sačini plan za samostalni život i emancipaciju korisnika pre njegovog izlaska iz ustanove, na osnovu procene potreba i znanja i veština kojima korisnik raspolaže i mogućnosti njegovog povratka u prirodnu sredinu.

- Takođe se ispituju sva prava i usluge iz socijalne zaštite koje korisnik može da ostvari po prekidu smeštaja, a on se upućuje da se obrati i drugim službama za ostvarivanje prava iz drugih oblasti - rekli su nam iz resornog ministartsva.

Postoje i stanovi za njih?!

foto: Jelena Vučetić

Takođe nas je zanimalo da li država ima neke programe koji pomažu njima da se zaposle ili da žive negde kada postanu punoletni.

- U svim većim gradovima postoje opredeljne stambene jedinice za uslugu stanovanje uz podršku za mlade koji se osamostaljuju. Obezbeđivanje ove usluge je u nadležnosti lokalne samouprave. U praksi se korisnicima obezbeđuje korišćenje stana na 1 do 2 godine, a većina samouprava obezbeđuje i određena novčana davanja korisniku u periodu korišćenja ove usluge. Nadležna filijala Nacionalne službe za zapošljavanje pomaže i posreduje u njihovom zapošljavanju, a ova kategorija nezaposlenih je po prvi put uvrštena među prioritetne. Po prvi put je, takođe, u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja napravljena i baza korisnika koji izlaze iz sistema socijalne zaštite.

- Pored toga, Ministarstvo za rad i Fondacija "Uključi se" od prošle sarađuju na implementaciji projekta "Budi svoj", koji ima za cilj socijalnu inkluziju mladih bez roditeljskog staranja kada izađu iz sistema socijalne zaštite. Projekat, pored predavanja i stručne prakse, stimuliše i zapošljavanje i samozapošljavanje, i uz adekvatnu podršku može da obezbedi potpuno osamostaljivanje.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.