MISLILI STE DA IDU NA ULICU? Šta se dešava kada štićenici domova za decu bez roditelja napune 18 godina! (FOTO)
Foto: Fonet

šta posle punoletstva?

MISLILI STE DA IDU NA ULICU? Šta se dešava kada štićenici domova za decu bez roditelja napune 18 godina! (FOTO)

Istraživali smo šta se dešava kada deca koja žive u domovima za nezbrinutu decu, postanu punoletna... Da li im država otvori kapije domova, i pusti ih same u svet, ili...
Objavljeno: 23:00h

Stručnjaci: Prilagođavanje je ipak teško, ali su oni ambiciozniji

foto: Filip Plavčić

Sociolog, Ratko Božović kaže za Espreso da je deci bez roditeljskog staranja veoma teško da se uklope u društvo.

- Oni su vođeni i sačuvani od društva, a društvo nema veliku brigu i empatiju za osobe sa specifičnim i manjinskim potrebama. Takva decu su u najgoroj poziciji. Poenta je da je i deci koja odrastaju u porodici teško da se uklope, a kamoli ostalima.

On dodaje da deca bez roditeljskog staranja žive u nekoj vrsti izolacije.

- Najveći problem je u tome što ne postoji sistem koji će da odbrani te ljude. Ako zamislite morsku pučinu, ova deca su u čamcu, izgubljena, nema više ko da ih vodi. Takođe je bitno istaći da je njima dosta teže da nađu kasnije neki posao jer nemaju leđa, niti roditeljske veze, objašnjava Božović.

foto: Jelena Vučetić

Psiholog, Aleksandra Janković kaže za Espreso kako deca koja su živela u domovima odrastaju kao manjina i nemaju podršku niti fuguru na koju bi se ugledali u životu.

- Deca bez roditelja su prinuđena da budu ambiciozna i takmičarski nastrojena. Potrebno im je više napora da steknu samopoštovanje. Oni se kreću u krugu ljudi koji su im slični. Takozvani "domci" se često sami izoluju, pa društvo za tim nema potrebe. Ipak, upravo zbog toga oni su dosta razvijeniji, ambiciozniji i bolje se snalaze u životu, objašnjava Aleksandra.

(Jelena Jovanović)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.