Zablistalo SREMAČKO SELO: Evo šta je Ljiljana uradila sa svojim Sremicama i dobila NAGRADU! (FOTO)
Foto: Nenad Blagojević

SVAKA ČAST!

Zablistalo SREMAČKO SELO: Evo šta je Ljiljana uradila sa svojim Sremicama i dobila NAGRADU! (FOTO)

U Grgurevcima nedaleko od Sremske Mitrovice pesma “Sremačko je selo malo okolo ravnica” mogla bi drugačije da se otpeva jer mu je ipak Fruška gora prva komšinica, dok je sve ostalo u skladu sa odvajkada optimističnim raspoloženjem stanovnika ovog dela Vojvodine
Objavljeno:

U ostvarivanju ideja vezanih za ulepšavanje Grgurevaca učestvuju i njihovi muževi i deca. Ljiljana otkriva da još uvek ima dosta toga da se uradi i da su one ipak u manjini u odnosu na broj stanovnika, ali dodaje da nije važan broj već energija koju ulažu u svoje zamisli.

foto: Nenad Blagojević

– Naše porodice nam dosta pomažu. Evo danas su na dodelu sa mnom došli sin, snaha i unuče. Ono što mi žene ne možemo da uradimo, muška snaga potegne. Jedan naš meštanin koji radi u Švajcarskoj platio je da se postave betonske žardinjere na ulici. Zasadili smo i cveće u parku. Menjali smo i fasade i prozore. Stalno nešto radimo, za Novu godinu imali smo dodelu dečjih paketića i provozali decu u kočijama, pošto moja porodica ima konje – iskrena je.

Ljiljana je ekonomista po obrazovanju, a trenutno radi u jednoj, kako kaže, ne baš uspešnoj apoteci u Sremskoj Mitrovici. U slobodno vreme, kao i ostale članice udruženja, bavi se ručnim radom i često organizuje susrete drugarica iz drugih vojvođanskih udruženja.

foto: Agencija za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica

- Nedavno smo obeležili desetu godinu od obnavljanja naše manifestacije Kolo Srema koja postoji od 1979. godine. Održava se drugog vikenda u junu i tada ugošćavamo brojna kulturno-umetnička društva. Zajedno sa drugim udruženjima žena i naše Višnje svojim postavkama i štandovima ulepšaju selo. Ispred Doma kulture pečemo krofne i delimo ih učesnicima. Tog dana u Grgurevcima ima više gostiju nego stanovnika. Godišnje pravimo po dve književne večeri, a na Ognjenu Mariju proslavljamo Dan udruženja. Imamo i svoju etno-sobu u kojoj čuvamo tradiciju.

foto: Agencija za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica

Ljiljana me je pozvala da dođem u Grgurevce i uverim se u sve ovo o čemu je pričala. Kaže da je bila iskrena, a u šali dodaje da nije političar i da je sve baš tako kako mi je rekla.

– Nešto sam ostavila i za nastavak Priče sa dušom, kad dođete kod nas. Mada smo naziv Višnja izvukli na papiriću iz šešira, mi u Grgurevcima imamo drvored višanja. Planiramo da pravimo sokove i druge proizvode od višnje, ali otom-potom. Bavimo se raznim stvarima, između ostalog, posestrimile smo se sa udruženjem Desanka Maksimović iz Šašinaca – rekla je Ljiljana Nedeljković.

Bonus video

Espreso ponovo u tematskom vozu: Ovog puta smo stigli do kranje destinacije

(Espreso.co.rs / Pricesadusom.com)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.