DEČIJIH IGRALIŠTA NIKAD DOSTA: Novi Sad "OBUKAO NOVO RUHO", vežbanje na OTVORENOM nikad nije bilo LAKŠE! (FOTO)
Novi Sad, Foto: Grad Novi Sad

srpska atina u sportskom ruhu

DEČIJIH IGRALIŠTA NIKAD DOSTA: Novi Sad "OBUKAO NOVO RUHO", vežbanje na OTVORENOM nikad nije bilo LAKŠE! (FOTO)

U proteklih osam godina na 22 lokacije u Novom Sadu su postavljena dečija igrališta, sportski tereni i ulične teretane

Objavljeno:

Da dečijih igrališta nikada nije dosta, pokazali su Novosađani koji su svom gradu podarili novo ruho.

Dečija igrališta, fitnes za mlade i "street workout" tereni na 22 lokacije u Novom Sadu

U poslednjih par godina Srpska Atina postala je bogatija za nekoliko velikih i malih dečijih igrališta, street workout terena, fitnesa za mlade i dečijeg igrališta za osobe sa invaliditetom.

Naime, po Ugovoru o nabavci i ugradnji opreme i podloge za dečija igrališta i teretane na otvorenom na teritoriji Grada Novog Sada, ovakvi objekti su postavljeni na 22 lokacije u gradu.

- U periodu od 2014-2021. godine postavljeno je 55 novih dečijih igrališta. Programom uređivanja građevinskog zemljišta za 2022. godinu planirana su sredstva u iznosu od 19 miliona dinara za nabavku i ugradnju opreme za postavku malih dečijih igrališta sa aplikacijama. Ugovorom je predviđeno postavljanje dva dečija igrališta, a lokacije se trenutno utvrđuju, naveli su za Espreso iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad i dodali da su tokom ove godine realizovani i radovi za nabavku i ugradnju opreme i podloge za dečija igrališta i teretane na otvorenom.

Ulica Jiričekova br.3 u Novom Sadu– fitnes za mlade
Ulica Jiričekova br.3 u Novom Sadu– fitnes za mladefoto: Grad Novi Sad

Sva javna dečija igrališta moraju ispunjavati zahteve u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta koji je od 23. novembra 2021. godine u punoj primeni.

Kako su tada naveli iz Ministarstva privrede, pravilnik kojim se propisuju zahtevi za bezbednost dečijih igrališta u pogledu opreme, materijala, projektovanja i izrade zasnovani na evropskim standardima donet je 2018. a unapređen 2019. godine.

U skladu sa tim Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novog Sada realizovala je projekat koji je za cilj imao poboljšanje uslova za bezbednost dečijih igrališta.

- Tokom 2019. godine, realizovan je i projekat “Rekonstrukcija i poboljšanje uslova za bezbednost dečijih igrališta“ – izgradnja dva dečija igrališta, koji je finansirala Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA 2014. Projektom upravlja Ministarstvo finansija - Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, dok je institucionalni korisnik projekta Ministarstvo omladine i sporta. Projekat obuhvata potpunu rekonstrukciju 27 dečijih igrališta u 11 gradova, istakli su iz Gradske uprave.

Ulica Milana Simovića – malo tipsko dečije igralište
Ulica Milana Simovića – malo tipsko dečije igralištefoto: Grad Novi Sad

Kako dalje navode, rekonstruisana igrališta su projektovana i opremljena opremom koja zadovoljava važeće standarde o bezbednosti dečijih igrališta koji su na snazi u Evropskoj uniji, a takođe se primenjuju u Republici Srbiji.

U Novom Sadu su postavljena dva dečija igrališta, na lokacijama:

1. 1300 Kaplara 2. Ul. Milice Stojadinović Srpkinje

1 / 7 Foto: Grad Novi Sad

Vežbanje pod otvorenim nebom nikad lakše

Osim dečijih igrališta, stanovnici Novog Sada su dobili 45 novih teretana na otvorenom i 5 street work out terena.

- Programom uređivanja građevinskog zemljišta za 2022. godinu završeni su svi radovi po ugovoru, za nabavku i ugradnju opreme i podloge za dečija igrališta i teretane na otvorenom na teritoriji Grada Novog Sada. Ugovorom je predviđeno postavljanje 3 fitnes terena za mlade i 10 street work out terena

U okviru projekta "Evropska prestonica kulture" završeni su i radovi na opremanju površine javne namene pod nazivom „46 urbanih džepova“.

Takođe, pored ostalih sportsko-rekreativnih sadržaja, izgrađena je jedna teretana na otvorenom.

U poslednjih 7 godina postavljeno je i 19 novih sportskih terena. Tu se svakako izdvajaju avantura parkovi u MZ Kać i dvorištu predškolske ustanove "Radosno detinjstvo", a u novom sadržaju mališani rado uživaju.

Avantura park
Avantura parkfoto: Grad Novi Sad

Cilj postavljanja velikog broja savremenih igrališta, sportskih terena i teretana na otvorenom je da stanovnici svih delova Novog Sada imaju jednake uslove za život.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Novog Sada, Gradske uprave za kulturu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.