IGRALIŠTA I AUTOBUSKA STAJALIŠTA U NOVOM SADU OSVETLJENA SVETLOM IZ BUDUĆNOSTI: Ovoj ENERGIJI se okreće celi SVET!
Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/ EUinmyRegion

R-SOL-E projekat

IGRALIŠTA I AUTOBUSKA STAJALIŠTA U NOVOM SADU OSVETLJENA SVETLOM IZ BUDUĆNOSTI: Ovoj ENERGIJI se okreće celi SVET!

Zahvaljujući R-SOL-E projektu, 24 dečija igrališta i 24 autobuska stajališta u Novom Sadu dobila su osvetljenje iz budućnosti

Objavljeno:

Tokom rane faze pandemije korona virusa svetska potrošnja energije je opala. S druge strane, u 2020. godini globalna potrošnja obnovljive energije je porasla za 9,7%.

Energetski trendovi u svim kategorijama su se vratili u 2021. Ali obnovljivi izvori energije su ponovo prednjačili. Od 2020. do 2021. potrošnja obnovljive energije širom sveta je porasla za neverovatnih 15%, navodi se na sajtu energijabalkana.

Kada uzmemo u obzir i nestabilnosti koje je rat u Ukrajini prouzrokovao na energetskom tržištu, čini se da je obnovljiva energija budućnost celog sveta.

Tim stopama je krenuo i grad Novi Sad još 2019. godine kada je počela realizacija projekta koji se odnosi na obnovljivu solarnu energiju.

Naime, zahvaljujući R-SOL-E projektu u Novom Sadu i prigradskim naseljima postavljeno je 100 stubova i svetiljki sa solarnim panelima. Na taj način rasvetu su dobile i one lokacije na kojima nije bilo moguće povezivanje na elektroenergetsku mrežu.

Rasveta iz R-SOL-E projekta
Rasveta iz R-SOL-E projektafoto: Printscreen/youtube/ EUinmyRegion

Iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije za Espreso su naveli sve pogodnosti ovog projekta.

- U okviru IPA programa prekogranične saradnje Grad Novi Sad je, sa partnerima iz Republike Hrvatske (grad Belišće i opština Gorjani), tokom 2019. godine realizovao projekat R-SOL- E Renewable Solar Energy (obnovljiva solarna energija). Sredstvima IPA fonda finansirano je 85% vrednosti projekta, dok je 15% sufinasirajući deo partnera učesnika na projektu, istakli su iz Gradske uprave Novog Sada.

Solarni paneli
Solarni panelifoto: Printscreen/youtube/ EUinmyRegion

Istakli su i da je ovo bila velika investicija čiji je cilj promovisanje upotrebe obnovljivih izvora energije i smanjenje potrošnje električne energije u infrastrukturi.

- Realizacijom ovog projekta je u Novom Sadu i prigradskim naseljima postavljena nova solarna rasveta, odnosno 100 stubova i svetiljki sa solarnim panelima i to na lokacijama na kojima nije bilo moguće povezivanje na elektroenergetsku mrežu ili gde je bila potrebna dopuna postojećem osvetljenju. Na taj način osvetljenje je dobilo 24 dečija igrališta i 24 autobuska stajališta, uglavnom u rubnim delovima grada i u prigradskim naseljima, naglasili su iz Gradske uprave.

Plan projekta
Plan projektafoto: Printscreen/youtube/ EUinmyRegion

- Deo sredstava iz IPA programa prekogranične saradnje uložen je u razvoj katastra javnog osvetljenja i izradu Akcionog plana za održivu energiju u Novom Sadu, rekli su za Espreso iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Zahvaljujući ovom projektu, u narednim godinama Novosađani će krenuti prema učinkovitijim načinima proizvodnje energije.

Još neki konkretni rezultati realizacije ovog projekta u Novom Sadu:

- Razvoj katastra javne rasvete u Novom Sadu;

- Promotivne aktivnosti u vezi sa obnovlјivim izvorima koji će uklјučivati stavke za promociju svesti o energetskoj efikasnosti;

- Akcije vidlјivosti: širenje rezultata projekta, aktivnosti vidlјivosti i promocije u cilјu promovisanja dobrosusedskih odnosa između lokalnih zajednica i naglašavanje vrednosti EU.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Novog Sada, Gradske uprave za kulturu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.