Slavsko žickanje je bruka, prestanite da reketirate decu! Ateisti Srbije napali SPC!
Foto: SPC

oštra poruka crkvi

Slavsko žickanje je bruka, prestanite da reketirate decu! Ateisti Srbije napali SPC!

Njihovu poruku Srpskoj pravoslavnoj crkvi vam prenosimo u potpunosti
Objavljeno:

Udruženje „Ateisti Srbije”, jedino udruženje ateista u Srbiji i jedino udruženje koje se aktivno bori protiv klerikalizacije društva i unižavanja sekularnosti u njemu, obratilo se javnosti put svog zvaničnog sajta "Ateisti.com" u vezi sa incidentom u beogradskoj Osnovnoj školi „Vojvoda Mišić”.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Njihovu poruku Srpskoj pravoslavnoj crkvi vam prenosimo u potpunosti:

- Kao što se već moglo čuti i pročitati u medijima, u ovoj školi je, kao nažalost i u mnogim drugim školama u našoj državi, uobičajeno da se verski praznik Srpske pravoslavne crkve (SPC), Sveti Sava, proslavlja verskim obredom koji obavlja neko od sveštenika. Podsetićemo još jednom na to da je sasvim protivno Ustavu Republike Srbije (član 11.), kao i civilizacijskim tekovinama savremenog sveta, utemeljenim još u Prosvetiteljstvu, da se verski obredi ma koje verske zajednice nameću deci u školama, posebno u makar nominalno sekularnim, svetovnim društvima. Da stvari budu gore, kako smo svi obavešteni, u ovom slučaju je od dece dva razreda, proglašene za bizarne „domaćine slave”, traženo da donesu po sto dinara, da bi sveštenik SPC bio plaćen.

UDŽBENIK ZA VERONAUKU PISALA JE POREMEĆENA OSOBA: Ateisti Srbije žestoko isprozivali CRKVU I DRŽAVU!

- Zanemarujući čak i elementarna učenja o skromnosti, koja navodno propagira i SPC, ostajemo zaprepašćeni time da se, uz flagrantno kršenje Ustava, sada u javnoj, državnoj osnovnoj školi, legitimizuje i primitivna praksa žickanja novca, uvrežena među sveštenstvom SPC. Uobičajeno „daj koliko daš, ali niko ne daje manje od…”, koje je svakodnevna pojava pri verskim obredima SPC, sada se maligno širi i na decu, maloletnike, od kojih se očekuje da finansiraju sveštenika SPC, pripadnika povlašćene kaste u srpskom društvu. Kao da nije dosta to što SPC ne plaća porez i ne puni budžet države, kao da nije dosta to što iz tog istog budžeta prihoduju oko 8 miliona evra godišnje samo na račun toga što su crkva, sada bi da reketiraju i decu. Oni kojima mi, redovni i obavezni punjači budžeta, plaćamo penziono i zdravstveno osiguranje, sada bi da se još snažnije obruše na jednu od svojih omiljenih meta, decu.

- Uz zadovoljstvo što se ovim povodom ipak oglasilo i Ministarstvo prosvete, ističemo i da reakcija tog ministarstva nije adekvatna situaciji, kao i štetnom i štetočinskom trendu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.