SAD ĆU DA TE ZAKOLJEM, PEDERU: Brutalne ispovesti gejeva baciće vas na kolena! (VIDEO)
Foto: Fonet/AP

U SENCI

SAD ĆU DA TE ZAKOLJEM, PEDERU: Brutalne ispovesti gejeva baciće vas na kolena! (VIDEO)

Tema nove emisije "U senci" upravo je diskriminacija LGBT populacije, ali i nasilje koje oni često trpe
Objavljeno: 12:12h

Dok su žene mahom otvorenije prema ovom pitanju i njihovi odgovori su uglavnom potvrdni, muškarci su ti čiji je odgovor odsečno "NE".

Diskriminacija je, prema rečima gej aktiviste Predraga Azdejkovića najprisutnije na radnom mestu. Azdejković je kao primer diskriminacije na radnom mestu naveo situaciju kada je jedan profesor dobio otkaz u školi nakon što je direktorka javno rekla da "ta pederčina više neće raditi u njenoj školi".

Osim problema sa svakodnevnom diskriminacijom, LGBT osobe često su žrtve nasilja. Ovo ni ne čudi ako se uzme u obzir istraživanje koje pokazuje da svaki peti srednjoškolac misli da gejevi zaslužuju batine.

- Prvi put sam napadnut 2005 - 2006. godine nakon gostovanja u jednoj emisiji. Vikend posle toga sam izašao na jedan od beogradskih splavova.

Ispovest gej devojke iz BG, hrabrije od svih huligana: Tukli su me, izvlačili iz busa, ali ja sam to što jesam (FOTO)

foto: Filip Plavčić

- Sedeo sam sa još dva prijatelja, i u jednom trenutku grupa navijača, od kojih je jedan u međuvremenu ubijen, nam je pritrčala i razbila flašu meni o glavu, flašu piva jednom od te dvojice mojih prijatelja i pretukli nas svu trojicu. Jedan moj prijatelj umalo nije ostao bez oka pošto mu je srča posekla kapak. Taj slučaj, na primer nisam prijavio policiji jer jedan od mojih prijatelja nije bio "autovan", tačnije njegova porodica nije znala da je on homoseksualac. Tako su nasilnici prošli nekažnjeno.

- Poslednji slučaj je bio 2013. godine kada sam bio u jednom klubu sa društvom, posle toga smo otišli na after sa još dvojicom momaka. Jedan od njih je izvukao nož, skinuo se do pola i krenuo da maše dovikujući : "Sad ću da te zakoljem pederu!" Posekao me je po čelu, ali sam ipak uspeo da se izvučem iz te situacije, prijavio sam ih policiji i oni su uhapšeni nakon tri, četiri sata. Jedan je završio u zatvoru 14 meseci, a drugi osam meseci - priča Milićević.

Ana Brnabić za Espreso: Ovo mi je prva gej parada u životu (VIDEO)

Jedan od najtežih oblika diskriminacije, odmah posle nasilja za pripadnike LGBT zajednice jeste rečenica: "Homoseksualnost je bolest".

- Oni koji kažu da je homoseksualnost bolest - mi ga odmah tužimo. Zakon protiv diskriminacije sada to izričito zabranjuje. Srpsko lekarsko društvo je reklo da to nije bolest i tačka - kaže aktivista Azdejković.

Prema rečima Meha Omerovića, predsednika skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska jedini način da smanjimo diskriminaciju i nasilje nad LGBT osobama jeste da naučimo da živimo sa različitostima.

Gej je objasnio zašto većina gejeva ne podržava Paradu ponosa (VIDEO)

foto: Filip Plavčić

- U narodu postoji jedna divna poslovica: "Zovite me kako hoćete, samo me nemojte razbiti". Dakle - mi moramo da se naučimo da živimo sa različitostima. Moramo da budemo svesni da, ako sedimo u društvu sa ljudima koji su crne puti ili sa nekim ko je osoba sa invaliditetom, sa nekim ko priča drugačijim jezikom ili pak sa nekime ko je drugačije seksualne opredeljenosti - ako ti niko ne smeta, ako te ne dira, ako ne zalazi u tvoju privatnost, ako te ne ugrožava na bilo koji način, pa zašto ti smeta? - zaključio je Omerović.

(S. Trajković)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.