ON JE BIO SMRT KOJA JE DISALA ZA VRATOM JOSIPA BROZA: Hitler je na Tita poslao komandosa sa ožiljkom na obrazu! (FOTO) (VIDEO)
Foto: WIKIPEDIA, CHM8318

Život uzbudljiviji od filma

ON JE BIO SMRT KOJA JE DISALA ZA VRATOM JOSIPA BROZA: Hitler je na Tita poslao komandosa sa ožiljkom na obrazu! (FOTO) (VIDEO)

Iako ovaj pokušaj likvidacije Tita nije uspeo, Skorceni je i dalje bio poštovan kod Hitlera, a nakon propasti nacista, uspeo je da se izvuče, napravi zadivljujuću mirnodopsku karijeru, i postane multimilioner
Objavljeno: 13:19h
foto: Wikipedia, BArchBot

Ova operacija predstavljala je taktički jednu od najuzbudljivijih i najspektakularnijih operacija u Drugom svetskom ratu, pa je zbog toga obrađivana u istorijskim, memoarskim, književnim i filmskim delima, i postala simbol. Na 60-godišnjicu desanta, 25. juna 2004, u pustinji Arizone od strane ljubitelja istorije odigrana je rekonstrukcija desanta.

Iako ovaj pokušaj likvidacije Tita nije uspeo, Skorceni je i dalje bio poštovan kod Hitlera, a nakon propasti nacista, uspeo je da se izvuče i napravi zadivljujuću mirnodopsku karijeru, i postane multimilioner.

Prve godine nakon Drugog svetskog rata, Skorceni je proveo u zatvoru. Bio je otpužen za ratne zločine tokom svojih operacija u Francuskoj i Belgiji.

Uprkos jakom obezbeđenju, Amerikanci nisu uspeli da zadrže Skorcenija koji je uspeo da pobegne iz zarobljeništva sredinom 1948. godine.

Upravo u to vreme su počele glasine o tajnoj organizaciji pod imenom ODESSA, koju su činili bivši pripadnici SS-a. Oni su organizovali tajno prebacivanje nacista u Španiju i Južnu Ameriku. Iako nikada nije zvanično potvrđeno postojanje ove organizacije, dugo se sumnjalo da je Skorceni njen osnivač.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.