ON JE BIO SMRT KOJA JE DISALA ZA VRATOM JOSIPA BROZA: Hitler je na Tita poslao komandosa sa ožiljkom na obrazu! (FOTO) (VIDEO)
Foto: WIKIPEDIA, CHM8318

Život uzbudljiviji od filma

ON JE BIO SMRT KOJA JE DISALA ZA VRATOM JOSIPA BROZA: Hitler je na Tita poslao komandosa sa ožiljkom na obrazu! (FOTO) (VIDEO)

Iako ovaj pokušaj likvidacije Tita nije uspeo, Skorceni je i dalje bio poštovan kod Hitlera, a nakon propasti nacista, uspeo je da se izvuče, napravi zadivljujuću mirnodopsku karijeru, i postane multimilioner
Objavljeno: 13:19h

Nakon filmskog bega iz zatvora i višemesečnog skrivanja u nemačkim planinama, spretni Skorceni obreo se u fašističkoj Španiji. Frankov režim pružio je utočište masi nacističkih zlikovaca. Ovde se Skorceni vratio svom prvobitnom zanimanju i otvorio građevinsku firmu. Uz pomoć veza sa profašističkom vladom, bivši komandant elitnih Hitlerovih jedinica postao je multimilioner.

Burne godine Skorcenija nisu se ovde završile. Svoje sposobnosti i iskustva iz Drugog svetskog rata stavio je u službu argentinskog diktatora Huana Perona, a jedno vreme bio je i konsultant egipatskom predsedniku Gamaru Naseru. Tokom svog boravka u Egiptu, Skorceni je obučavao arapske borce, uključujući i Jasera Arafata. Treba reći i da je Skorceni živeo neko vreme i u Irskoj, gde je povezivan sa terorističkom grupom IRA.

Turbulentan život Otoa Skorcenija dao je povoda za mnoge mitove koje okružuju njegovu ličnost. Iako je nesumnjivo počinio velika (ne)dela, Skorceniju su često pripisivane zasluge i za stvari koje nije uradio. Jedna teorija zavere kaže da je on tokom rata često prelazio Atlantski okean podmornicom, kao i da je on lično ubio Nikolu Teslu?! Ovakve senzacionalističke priče nisu utemeljene na istinitim događajima.

Oto Skorceni preminuo je 1975. godine nakon duge borbe sa rakom. Na sahrani Hitlerovog najopasnijeg čoveka skupili su se nacisti sa svih strana sveta. Trideset godina nakon Drugog svetskog rata, Rajh je i dalje živeo u tami. Ostalo je zabeleženo da je pet stotina bivših nemačkih vojnika salutiralo Skorcenijevom sanduku nacističkim pozdravom "Sieg Heil"!

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.