ALEKSINIM RODITELJIMA ODŠTETA OD 2 MILIONA: Epilog borbe u slučaju deteta koje se ubilo zbog vršnjačkog nasilja
Foto: Facebook

najtužnija priča

ALEKSINIM RODITELJIMA ODŠTETA OD 2 MILIONA: Epilog borbe u slučaju deteta koje se ubilo zbog vršnjačkog nasilja

Aleksa Janković izvršio je samoubistvo 10. maja 2011. godine pošto ga je sedmoro vršnjaka zlostavljalo duže od osam meseci
Objavljeno:

Tom odlukom odbijena je žalba škole i potvrđena prvostepena presuda Višeg suda u Nišu iz maja ove godine, kojom je škola kažnjena jer nije preduzela mere da spreči kontinuirano nasilje nekih učenika škole nad Aleksom.

U presudi, u koj je Tanjug imao uvid, navodi se pored ostalog da je škola u dužem vremenskom periodu postupala suprotno zakonu i propisima, iako su zaposleni i orgovorna lica u školi znala ili morala da znaju šta predviđaju pozitivni zakonski propisi kao i Protokol o postupanju u ustanovama u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

Zbog svega toga roditelji stradalog dečaka trpeli su duševne bolove, psihičke presije, emocionalne neprijatnosti, strah i povrede prava ličnosti, smatra sud.

foto: Youtube printscreen

Aleksa Janković izvršio je samoubistvo 10. maja 2011. godine pošto ga je sedmoro vršnjaka zlostavljalo duže od osam meseci. Imao je potrese mozga, nogu u gipsu i dijagnozu "posttraumatski sindrom", preneli su ranije mediji.

U prekršajnom postupku koji je pravosnažno okončan 2012. godine utvrđena je krivica škole i tadašnje direktorke Suzane Popović Ickovski, jer nisu preduzeli mere za sprečavanje višemesečnog vršnjačkog nasilja. Prekršajni apelacioni sud je kaznio školu 500.000 dinara, a Popović Ickovski sa 50.000 dinara, jer su prekršili Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakon o prekršajima kao i jer od 20. novembra 2010. do 10. maja 2011. nisu preduzeli mere propisane pravilnikom postupanja u obrazovnoj ustanovi u slučaju nasilja.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.