ISTORIJSKO PRIZNANJE: Trampov štab bio na vezi sa Moskvom za vreme kampanje!
Foto: Fonet/Reuters

Putinovi konci

ISTORIJSKO PRIZNANJE: Trampov štab bio na vezi sa Moskvom za vreme kampanje!

Sergej Rjabkov, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, potvrdio je da je "bilo kontakata" sa Trampovim timom"
Objavljeno:

Ove mejlove zatim je objavio WikiLeaks, što je nanelo veliku štetu njenom pokušaju da se domogne Bele kuće, tvrde njeni simpatizeri.

Ruski predsednik je tokom cele kampanje negirao bilo kakvu vezu Kremlja sa mešanjem u izborni proces u SAD.

Inače, i ranije je bilo mnogo spekulacija o Trampovoj vezi sa Rusijom, i zbog toplih reči koje je on imao za Putina, i zbog njegovih poslovnih veza sa Moskvom (nije poznato da li on trenutno posluje sa Rusima, pošto nije objavio svoj poreski izveštaj).

foto: AP

Ono što se zna o ovom odnosu je činjenica da je Tramp zaradio milione dolara kad je organizovao izbor za Mis Univerzuma u Moskvi 2013. godine. Takođe, poznato je da su bogati Rusi često investirali u Trampov biznis. Njegov sin, Donald Tramp Junior, rekao je 2008. godine da "ruski novac čini veliki deo naših sredstava".

Nekoliko Trampovih savetnika je takođe imalo jake veze sa Rusijom, a njegov bivši šef kampanje, Pol Manafort, bio je menadžer investicionog funda ruskog aluminijumskog magnata koji ima blisku vezu sa Vladimirom Putinom. Manafort je dao otkaz nekoliko dana pošto se njegovo ime našlo na spisku onih koji su dobijali novac od bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, koji je uživao podršku Moskve.

Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, general u penziji Majkl Flin, sedeo je odmah do Putina na večeri koji je 2015. godine organizovao RT, kanal koji finansira Kremlj.

Politički, Tramp se uvek zalagao za jače veze sa Rusijom, kako bi se odlučnije obračunali sa Islamskom državom, a svidelo mu se i što ga je ruski predsednik nazvao "živopisnim i talentovanim", što su neki mediji pogrešno preveli kao "genije".

foto: Reuters/mike Segar

- Čovek me nazove genijem, i ja sad treba da budem protiv njega? - pitao je Tramp. - Neću da odbijem takvu pohvalu.

Inače, Tramp je ove godine tvrdio da se nikad nije sreo sa Putinom, iako je prošle godine rekao da se sreo sa Putinom.

Iako su ovih dana u Moskvi izrazito zadovoljni pobedom Trampa na predsedničkim izborima, Rjabkov je rekao da "Moskva ne gaji nikakve specijalne nade, posle pobede Trampa".

- Nema euforije. Ne bismo želeli da naša javnost stekne utisak da imamo neka spektakularna očekivanja - rekao je on.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.