Kolumbo NIJE OTKRIO AMERIKU! DNK otkucao ko ga je preduhitrio 500 godina pre!
Foto: Profimedia

LAKU NOĆ, KOLUMBO

Kolumbo NIJE OTKRIO AMERIKU! DNK otkucao ko ga je preduhitrio 500 godina pre!

U moru teorija o otkriću američkog kontinenta, ovo je najtvrđi dokaz
Objavljeno:

Dalje istraživanje sproveo je tek Lejf Erikson, sin već pomenutog Erika Crvenog, koji je rešio da istraži novi kontinent. Ne zna se tačno gde se Lejf iskrcao, ali se zna da je novu zemlju nazvao Vinland i pretpostavlja se da je upravo to današnja Nova Engleska.

foto: Profimedia

U dugogodišnjoj debati o prvom Evropljaninu koji se iskrcao na američko tlo, do sada je glavni dokaz teze da su Novi svet otkrili Vikinzi predstavljala jedna mapa sveta, na kojoj je u severozapadnom Atlantiku prikazan deo zagonetne zemlje Vinland. Ova mapa pojavila se u javnosti 1965. godine, kada ju je objavio Univerzitet Jejl. Na njoj se jasno vide obrisi Evrope, Islanda, Grenlanda i takozvanog Vinlanda ("Zemlje vina"), pored koga stoji kratka, ali istorijski presudna odrednica:

- Ovo je ostrvo Vinland, koje su zajedno otkrili Bjarni i Leif.

Ako je mapa zaista nastala pre Kolumbovih putovanja, tada nema sumnje da su vikinzi u svojim dugim brodovima plovili sve do kanadskih obala, a da su pomenuti Bjarni i Lief, nesumnjivo dva neustrašiva vikinga, prvi Evropljani koji su otkrili američko kopno.

(AS)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.