EVROPSKA ZEMLJA PREDNJAČI U BROJU OBOLELIH OD RAKA: Jedna stvar posebno zabrinjava, a evo kakvo je stanje u Srbiji
Rak, Foto: AP Photo Lindsey Wasson

rAK

EVROPSKA ZEMLJA PREDNJAČI U BROJU OBOLELIH OD RAKA: Jedna stvar posebno zabrinjava, a evo kakvo je stanje u Srbiji

Koje zemlje beleže najviše dijagnostikovanih slučajeva raka?

Objavljeno:

Rak je decenijama unazad jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta, prema navodima Svetske zdravstvene organizacije. Milioni ljudi širom sveta dobijaju dijagnoze za različite tipove kancera, međutim postoji nekoliko zemalja koja se izdvajaju po procentu broja obolelih od ove opake bolesti.

Na tviter nalogu 'World of Statistics' objavljena je lista zemalja sa najvećim brojem obolelih ljudi. Uzorak je prikazan kao broj obolelih slučajeva na 100.000 stanovnika. Lista je napravljena prema navodima Svetske zdravstvene organizacije za razvoj registrovanih obolelih od raka.

Na listi je prvo mesto zauzela Danska, sa čak 335 stanovnika obolelih na osnovu uzorka od 100.000. Zatim sledi Irska sa 326 i Belgija sa 322 obolela slučaja.

Broj obolelih od raka sve veći
Broj obolelih od raka sve većifoto: Profimedia

Što se tiče zemalja regiona, na listi su se našli i Slovenija, koja je na 9 mestu zemalja sa najvišom stopom obolelih. Srbija se nalazi na 12 mestu sa 291 slučaj, dok Hrvatska zauzima 14 mesto sa 284 zabeležena slučaja.

Važno je napomenuti da razvijene zemlje obično imaju veći broj dijagonstikovanih obolelih stanovnika u odnosu na one manje razvijene, a ovo je zbog raznih faktora, poput starosti stanovništva i načina život, nezdrave navike poput pušenja ili manjak fizicke aktivnosti.

Takođe, jedan od glavnih faktora može biti i to što imaju bolji zdravstveni sistem i lakše dolaze do dijagnoze, ali i lečenja, u odnosu na manje razvijene zemlje.

Bonus video:

03:23

STEVAN PROSLAVIO 100. ROĐENDAN! Najstariji čitalac Kurira oslobodio decu iz ustaškog logora, preživeo rak grla, infarkt i koronu

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.