UMRO FREDERIK MITERAN!
Frederik Miteran, Foto: EPA/BRUNO BEBERT

francuska

UMRO FREDERIK MITERAN!

Preminuo je Frederik Miteran u 76. godini posle više godina teške bolesti

Objavljeno:

Frederik Miteran, bivši francuski ministar kulture i nećak predsednika Fransoa Miterana, preminuo je, javlja Le Monde.

Nećak bivšeg predsednika Francuske Fransoa Miterana bio je figura televizije, filma i književnosti, i služio je u vladi pod Nikolom Sarkozijem. Preminuo je 21. marta u 76. godini.

Ime Frederika Miterana samo po sebi evocira mnoštvo slika i epizoda povezanih sa francuskim kulturnim životom, navodi francuski list.

Rođen 21. avgusta 1947. godine, ovaj čovek književne i filmske kulture, nećak bivšeg francuskog predsednika Fransoa Miterana, preminuo je 21. marta u 76. godini.

Frederik Miteran patio je od kancera više od godinu dana, bolest koju je dobro poznavao, jer ju je njegov stariji brat Gabrijel dobio u proleće 2020. godine i na kraju se oporavio.

Ovo bolno iskustvo inspirisalo ga je da napiše jednu od svojih knjiga, "Une drôle de guerre" ("Čudan rat"), nazvanu kao odgovor na ponovljeno korišćenje vojnih termina od strane Emanuela Makrona - "Mi smo u ratu" - tokom svog govora koji je najavio prvo zaključavanje zbog kovida 16. marta 2020. godine.

Bio je vlasnik bioskopa, voditelj i producent televizijskih emisija, pisac, reditelj, scenarista i komentator života visokog društva. Politički neklasifikovan, Miteran je iznenadio umetnički svet kada je 2009. postao ministar kulture i komunikacija pod Nikolom Sarkozijem, najgorim neprijateljem levice.

Rođen u buržoaskoj porodici, odrastao je sa dva brata (Gabrijel i Olivije), sa razvedenim roditeljima i guvernantkinjom koju nije pamtio po lepom. Njegov otac, Rober Miteran - koji je preminuo 2002. godine - bio je visoko obrazovani inženjer, viši državni službenik i stariji brat Fransoa Miterana. Pristupio je Pokretu otpora, dok je njegova majka, Edit Kaje - koja je preminula 2014. godine - odgajala svoje troje sinova. Godine 2002. objavila je autobiografiju "Ma famille Mitterrand" ("Moja porodica Miteran").

Bonus video:

00:23

Sahrana Lava P. S. na Novom groblju

(Espreso/Telegraf/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.