ZAŠTO BESNE FARMERI U EVROPI? 3 ključna razloga UNIŠTAVAJU prihode, JEDAN je poznat SRPSKIM poljoprivrednicima
Protesti poljoprivrednika u EU, Foto: EPA YANNIS KOLESIDIS, AP Photo Manu Fernandez, EPA JAREK PRASZKIEWIC POLAND OUT

bes poljoprivrednika

ZAŠTO BESNE FARMERI U EVROPI? 3 ključna razloga UNIŠTAVAJU prihode, JEDAN je poznat SRPSKIM poljoprivrednicima

Od početka 2024. godine poljoprivrednici više država EU protestuju zbog mera koje su donete u okviru članica ove zajednice

Objavljeno:

Protesti poljoprivrednika širom Evropske unije ukazuju na problem "slobodnog tržišta" koje se grana na više potkategorija koje se potom svode na politiku EU.

Od početka 2024. godine nemački, francuski, belgijski, češki, slovački, poljski i drugi poljoprivrednici izašli su na ulice u traktorima blokirajući grad i povremeno ostavljajući izmet životinja u znak protesta protiv mera koje Evropska unija primenjuje od početka rata u Ukraijni.

A kakve su to mere koje smetaju poljoprivrednicima?

"Slobodno tržište" EU se, kada govorimo o poljoprivredi zasniva na, kako to Gardijan nazuva, "više je uvek bolje". To znači da su u skladu sa inflacijom troškovi proizvodnje porasli, ali su prodajne cene pale, te da bi farmeri mogli da zarade isto koliko i ranije, moraju da prate hiperprodukciju kakvu recimo mogu da ostvare trgovci na malo. U nemogućnosti da proizvedu koliko tržište Evropske unije zahteva, farmeri ostaju u deficitu.

Protest poljoprivrednika
Protest poljoprivrednikafoto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Prema Politiku koji je analizirao podatke Eurostata, prihod koji farmeri dobijaju je pao za devet između trećeg kvartala 2022. godine i istog perioda prošle godine.

I naravno, uvoz iz različitih zemalja van EU i prodaja po jeftinijoj ceni na tržištu Evropske unije onemogućava poljoprivrednicima prihode koje su imali 2022. godine. Gardijan upravo navodi problem u centralnoj i istočnoj Evropi u kojoj se proizvodi uvoze iz Ukrajine. Naime, u ratu zahvaćenoj državi svaki izvoz je od velikog značaja makar on bio i minimalan, ali upravo ta niska cena uvezenih proizvoda smanjuje i cenu proizvoda na tržištu EU, a povećava troškove poljoprivrednika koji pokušavaju da dostignu kvanitet koji će im omogućiti pristojnu zaradu. Sistem u kome se insistira na uvozu nije nepoznat ni poljoprivrednicima iz Srbije.

Pojedinačni problemi u samim državama EU su dodatno rasplamsali bes poljoprivrednika, te primera radi u Nemačkoj poljoprivrednici nisu zadovoljni što je vlada delimično ukinula povećanje poreza na sva poljoprivredna vozila.

Protest poljoprivrednika
Protest poljoprivrednikafoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Potom, u Francuskoj poljoprivrednici su besni zbog velikih naknada za uzgajivače čija su goveda bila zaražena hemoragičnom bolešću i teških sankcija protiv tri poljoprivredno-prehrambenih proizvođača koji nisu poštvali francuske zakone o cenama, kako su ranije prenele Agencije.

U Belgijski su istakli i problem prilagođavanja klimatskim promenama i borba protiv zagađenja životne sredine koja otežava proizvodnju koju vlast očekuje da dobije.

No, sve u svemu, većina problema zbog kojih poljoprivrednici jesu na ulicama svodi se na suštinsku politiku EU koja je obavijena idejom profita - potreba za većom proizvodnjom slabi kvalitet ukoliko su veći porezi te donosi manjak poljoprivrednicima, ali puni džepove moćnika.

Bonus video:

00:30

Protest Inicijative Proglas

(Espreso/ V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.