PREDSEDNICA EVROPSKE KOMISIJE IZNENADILA CELU SALU: Njene reči JAKO ODJEKNULE, govorila i o Srbiji
Ursula fon der Lajen, Foto: Profimedia

eu

PREDSEDNICA EVROPSKE KOMISIJE IZNENADILA CELU SALU: Njene reči JAKO ODJEKNULE, govorila i o Srbiji

Fon der Lajen je na konferenciji za novinare govorila i o Zapadnom Balkanu

Objavljeno:

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Briselu da će, ukoliko bude ponovo izabrana na tu funkciju, biti snažan zagovornik proširenja EU na Zapadni Balkan.

Fon der Lajen je na konferenciji za novinare u Briselu, na pitanje Tanjuga da li će proširenje EU na Srbiju i ostatak Zapadnog Balkana biti među njenim prioritetima ako obezbedi drugi mandat na čelu EK, rekla da je uvek bila „snažan zagovornik proširenja“, kao i da je „vrlo jasno govorila da je to proces zasnovan na zaslugama“.

„I dalje insistiram na tome, ali je dobro videti kako Zapadni Balkan, ali i na primer Ukrajina i Moldavija, rade sve moguće da sprovedu neophodne reforme i napreduju ka Evropskoj uniji. Tako da ćete me, naravno, u potencijalno sledećem mandatu, naći kao snažnog zagovornika proširenja na Zapadni Balkan“, rekla je Fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen
Ursula fon der Lajenfoto: EPA-EFE/Lavandeira Jr

Na pitanje Tanjuga kada Srbija može da očekuje sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan, ona je rekla da je u toku proces da se detaljno razradi Plan rasta sa šest partnera sa Zapadnog Balkana o tome koje su reforme povezane sa kakvom vrstom investicija i kakav je pristup jedinstvenom evropskom tržištu.

Rad se odvija veoma dobro. Postoji veliko interesovanje i veliki entuzijazam u zemljama Zapadnog Balkana. U trenutku kada završimo sa osnovnim principima, prva isplata može da teče“, rekla je Fon der Lajen.

Ona je naglasila da je Plan rasta za Zapadni Balkan „vrlo jasna poruka“ procesu proširenja. „Imamo sredstva, to je veoma važno“, poručila je FonderLajen.

Bonus video:

00:33

Ursula fon der Lajen će danas tokom dana razgovarati sa Volodimirom Zelenskim

(Espreso/ Agencije/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.