ŽENE PREUZIMAJU EVROPSKU UNIJU? Sve izvesnije da bi moglo da se desi NEVIĐENO, na samom vrhu bi se našle ONE (FOTO)
Ursula fon der Lajen, Foto: EPA-EFE/Lavandeira Jr

NOVA ERA

ŽENE PREUZIMAJU EVROPSKU UNIJU? Sve izvesnije da bi moglo da se desi NEVIĐENO, na samom vrhu bi se našle ONE (FOTO)

Navodi se da još uvek nisu donete nikakve odluke, ali da su uvek moguća iznenađenja prilikom raspodele glavnih funkcija u EU i podseća da Fon der Lajenovu mnogima nije bila na "radaru" pre nego što je izabrana za šeficu Evropske komisije

Objavljeno:

Postoji scenario po kojem bi na čelu svih glavnih institucija Evropske unije mogle da se nađu žene.

To je objavio briselski Politiko koji navodi da će nakon EU izbora u junu glavne funkcije u Evropskom savetu, Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu, kao i pozicija šefa Evropske službe za spoljne poslove, biti raspoređene među glavnim političkim poslaničkim grupama.

Navodi se da novinari ovog sajta čuju dosta pominjanja imena četiri žene koja se povezuju sa tim funkcijama.

Konkretno, priča se da će Nemica Ursula fon der Lajen ostati na čelu Evropske komisije, Maltežanka Roberta Mecola biti i dalje predsednica Evropskog parlamenta, a Dankinja Mete Frederiksen, aktuelna premijerka te zemlje, zauzeti poziciju predsednice Evropskog parlamenta.

Ursula fon der Lajen
Ursula fon der Lajenfoto: Profimedia

Pored toga, estonska premijerka Kaja Kalas viđena je za Visoku predstavnicu za spoljnu politiku i bezbednost EU, odnosno šeficu diplomatije Unije.

- To je moj tim snova. To bi poslalo tako jako poruku - kazao je za Politiko diplomata koji je insistirao na anonimnosti.

Kaja Kalas
Kaja Kalasfoto: Profimedia

Navodi se da još uvek nisu donete nikakve odluke, ali da su uvek moguća iznenađenja prilikom raspodele glavnih funkcija u EU i podseća da Fon der Lajenovu mnogima nije bila na "radaru" pre nego što je izabrana za šeficu Evropske komisije.

Ipak, briselski medij ocenjuje da puno toga u vezi s ovom kombinacijom raspodele funkcija ima smisla.

U tom slučaju bi i Evropska komisija i Evropski parlament ostali u rukama Evropske narodne partije (EPP), socijalisti bi dobili upravljanje Evropskim savetom, a liberali bi svili leglo u Evropske službe za spoljne poslove, diplomatsko krilo EU.

To se poklapa s ishodom izbora za Evropski parlament predviđenom Politikovom anketom u kojem bi EPP i socijalisti zauzeli prva dva mesta na glasanju, a liberali bili četvrti.

Ultradesnica i konzervativci bi po istoj anketi dobro prošli na izborima, osvajanjem treće i pete pozicije, ali ne bi dobili nijednu od glavnih funkcija, osim možda pozicije potpredsednika Evropske komisije koja bi mogla da pripadne konzervativcima.

Navodi se da se za Fon der Lajenovu i Mecolu procenjuje da verovatno neće napuštati aktuelne funkcije, a da diplomate sve ozbiljnije razmatraju opciju da danska premijerka Frederiksen preuzme dužnost koju obavlja Šarl Mišel, aktuelni predsednik Evropskog saveta.

Mete Frederiksen
Mete Frederiksenfoto: Profimedia

Pored toga, ime estonske premijerke Kalas se sve češće po hodnicima pominje pre svega zbog jednog važnog faktora, a to je geografska pozicija njene zemlje.

Navodi se da, u svetlu rata u Ukrajini, mnogi lideri iz istočnoevropskih članoca Unije smatraju da mesto šefice diplomatije EU trebalo da pripadne Kalas.

Na čelu Evropskog saveta do sad samo muškarci

Politiko podseća da EU baš i nema neku sjajnu istoriju angažovanja žena na visoke funkcije, osim one koja se tiče vođenja diplomatije EU gde su Britanka Ketrin Ešton i Italijanka Federika Mogerini bile na toj poziciji pre nego što je ona pripala Žozepu Borelju iz Španije.

Žozep Borelj
Žozep Boreljfoto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Na čelu Evropskog saveta do sada su bila trojica muškaraca - Belgijanci Herman Van Rompuj i Šarl Mišel, sa Poljakom Donaldom Tuskom koji je obavljao tu funkciju između njihovih mandata.

Šarl Mišel
Šarl Mišelfoto: Profimedia

Fon der Lajen je prva žena koja je izabrana na čelo Evropske komisije.

Od prvih izbora za Evropski parlament održanih 1979. samo tri puta od ukupno 17 mandata su na čelu te institucije bile žene - Simon Vejl, Nikol Fonten i Mecola, aktuelna predsednica.

Bonus video:

00:34

ULASKOM U EU, GRANICA SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE POSTALA BI NEVAŽNA! Antonijević: Moramo da gradimo svoju poziciju u regionu

(Espreso/ Kurir/ Politico.eu/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.