"EVROPLJANI DA SE PRIPREME ZA RAT BEZ PODRŠKE AMERIKE": Političar izneo ALARMANTNO UPOZORENJE, strahuje od JEDNOG
Manfred Veber, Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

NOVA DRAMA

"EVROPLJANI DA SE PRIPREME ZA RAT BEZ PODRŠKE AMERIKE": Političar izneo ALARMANTNO UPOZORENJE, strahuje od JEDNOG

U pogledu evropske nuklearne odbrane, Veber je rekao da Evropa mora da ima sposobnost odvraćanja i odbrane

Objavljeno:

Lider najveće političke grupe u Evropskom parlamentu Manfred Veber rekao je da Evropljani treba da se pripreme za rat bez podrške SAD.

Prema njegovim rečima, Unija bi trebalo da izgradi sopstvene nuklearne kapacitete.

Bivši američki predsednik Donald Tramp, koji bi mogao da se vrati u Belu kuću, i predsednik Rusije Vladimir Putin su dve osobe "koje su postavile okvir" za 2024, rekao je lider Evropske narodne partije, koja će prema procenama osvojiti najviše poslaničkih mesta na junskim izborima.

"Želimo NATO, ali takođe želimo da budemo dovoljno snažni da možemo da se odbranimo i bez njega, ili u vreme Trampa", rekao je Veber u intervjuu za Politiko.

Briselski portal piše da je Tramp u Evropi ostao upamćen po tome što je bio skeptičan prema ulozi NATO, da je optuživao članice EU da ne plaćaju svoj deo za odbranu i da je pretio da neće braniti Evropu ako bude napadnuta.

"Bez obzira na to ko će biti izabran u Americi, Evropa mora biti sposobna da bude nezavisna u pogledu spoljne politike i da bude sposobna da se samostalno brani", rekao je nemački konzervativac.

Manfred Veber
Manfred Veberfoto: EPA-EFE/MANUEL DE ALMEIDA

U pogledu evropske nuklearne odbrane, Veber je rekao da Evropa mora da ima sposobnost odvraćanja i odbrane.

"Svi znamo da kada nema drugog izlaza, nuklearna opcija je zaista odlučujuća", rekao je Veber.

NATO se trenutno u velikoj meri oslanja na američke nuklearne bojeve glave koje su raspoređene u šest vonih baza u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

U okviru EU, jedina zemlja koja bi mogla da ima veću ulogu je Francuska, koja ima oko 300 nuklearnih bojevih glava.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izneo je 2020. ideju o evropskom nuklearnom odvraćanju pod vođstvom Francuske. On je tada pozvao na "strateški dijalog" o ulozi francuskih nuklearnih snaga u evropskoj kolektivnoj bezbednosti.

Emanuel Makron
Emanuel Makronfoto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Nemačka nikada nije odgovorila na taj poziv, a Francuska je 2022. rekla da je ponuda još na stolu, podseća Politiko.

Prema Veberu, sada je vreme da se vrati ideja internacionalizacije francuskih snaga.

"Želeo bih da vidim evropsku dimenziju nuklearne odbrane kao dugoročni cilj. Ali sve dok to nije realno, trebalo bi da prihvatimo Makronovu ponudu i da sada razmislimo o tome kako francusko nuklearno naoružanje takođe može biti ugrađeno u evropske strukture", rekao je Veber.

Druga evropska nuklearna sila, ali koja više nije članica EU, jeste Velika Britanija, sa manje od 260 nuklearnih bojevih glava.

Veber je rekao da bi možda trebalo pokrenuti konstruktivni dijalog sa "britanskim prijateljima".

"Oni takođe imaju poteškoće u obezbeđivanju svoje sigurnost. I njima ponestaje novca za dva nosača aviona koja imaju. Takođe im je teško da održavaju svoje kapacitete. U tom pogledu, možda je sada ispravno započeti organizovani dijalog s Velikom Britanijom", kazao je Veber.

Bonus video:

01:07

UKRAJINA JE SADA TROSTRUKO UGROŽENA! Analitičari o izjavi nemačkog kancelara Šolca: To plaća SVET, a Putin će ODRŽATI SVOJU REČ

(Espreso/ Beta/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.