IZRAEL PONUDIO HAMASU DVOMESEČNO PRIMIRJE!
Pojas Gaze, Foto: Ali Jadallah / AFP / Profimedia

rat u izraelu

IZRAEL PONUDIO HAMASU DVOMESEČNO PRIMIRJE!

Predlog ne uključuje sporazum o okončanju rata, međutim, to je najduži period primirja koji je Izrael ponudio Hamasu od početka rata

Objavljeno: 21:57h

Izrael je preko katarskih i egipatskih posrednika ponudio Hamasu do dva meseca primirja u Pojasu Gaze!

Sporazum o primirju bi prema navodima portala Aksios, koji se poziva na dva izraelska zvaničnika, uključivao oslobađanje svih preostalih talaca koji su zatočeni u Gazi.

Predlog ne uključuje sporazum o okončanju rata, međutim, to je najduži period primirja koji je Izrael ponudio Hamasu od početka rata.

Dva izraelska zvaničnika izjavila su da je izraelski ratni kabinet pre deset dana odobrio parametre novog predloga sporazuma o taocima koji se razlikuju od prošlih sporazuma koje je Hamas odbacio i koji su više okrenuti napred od prethodnih izraelskih predloga.

Izraelski zvaničnici rekli su da čekaju odgovor Hamasa, ali su istakli da su oprezni optimisti u pogledu sposobnosti da se postigne napredak u narednim danima.

Dogovor bi uključivao oslobađanje svih preostalih živih talaca i vraćanje tela mrtvih talaca u nekoliko faza. U prvoj fazi biće oslobođene žene i muškarci stariji od 60 godina, ali i taoci koji su u kritičnom zdravstvenom stanju. Sledeće faze bi uključivale oslobađanje žena vojnika i muškaraca mlađih od 60 godina koji nisu vojnici, a zatim izraelskih muškaraca vojnika i tela talaca.

Veruje se da se više od 130 talaca i dalje drži u Gazi.

Izraelski zvaničnici kažu da je nekoliko desetina talaca preminulo 7. oktobra ili u nedeljama od tada.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, podsetimo, odbacio je u nedelju Hamasove uslove za prekid rata i oslobađanje talaca što bi uključivalo potpuno povlačenje Izraela i ostanak Hamasa na vlasti u Gazi.

Bonus video:

09:28

AMERIKA U VELIKOM PROBLEMU?! Petronijević: Ukoliko se u Hagu dokaže da je IZRAEL IZVRŠIO GENOCID, pokrenuće se i ODGOVORNOST SAD-a

(Espreso/Axios/Preneo Z.Ko)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.