POJAVILE SE PRVE INFORMACIJE U VEZI SA PADOM RUSKOG AVIONA: Ovo što se desilo je RAVNO ČUDU
Avion, ilustracija, Foto: Yue Chenxing / Xinhua News / Profimedia

nesreća

POJAVILE SE PRVE INFORMACIJE U VEZI SA PADOM RUSKOG AVIONA: Ovo što se desilo je RAVNO ČUDU

Ruski privatni avion se srušio u Avganistanu, nema mrtvih

Objavljeno:

U udaljenoj ruralnoj oblasti u Avganistanu srušio se ruski privatni avion, koji je, prema dosad dostupnim podacima, prevozio šest osoba, saopštile su danas tamošnje vlasti. Nesreća se dogodila juče u planinskoj oblasti u provinciji Badakšan, rekao je regionalni portparol Zabihulah Amiri.

Talibansko ministarstvo saobraćaja i civilnog vazduhoplovstva objavilo je onlajn saopštenje u kojem se navodi da je avion pronađen u provincijskom okrugu Kuf Ab, u blizini planine Aruz Koh.

"Pilota je pronašao tim za pretragu Islamskog Emirata Avganistana, četiri osobe, uključujući pilota, su žive. U toku je potraga i pomoć istražnog timaza preostalim preživjelima, navodi se u saopštenju” Ruska služba civilne avijacije saopštila je da je nestao "Dassault Falcon 10" sa četiri člana posade i dva putnika.

Avion
Avionfoto: Printscreen/Youtube/CBS Detroit

Reč je, naveli su, o čarter letu u medicinske svrhe od Gaje u Indiji, do Taškenta u Uzbekistanu i dalje do međunarodnog aerodroma Žukovski u Moskvi.

Avion je "prestao da komunicira i nestao je sa radarskih ekrana", saopštile su vlasti.

Ruski zvaničnici rekli su da avion pripada "Athletic Group LLC" i privatnom licu, a u saopštenju talibana je navedeno da je "pripadao marokanskoj kompaniji". AP nije mogao da utvrdi nezavisno ovu informaciju.

Ruski istražni komitet je saopštio da je pokrenuo krivični postupak po optužbama u vezi sa potencijalnim kršenjem pravila o bezbednosti u vazdušnom saobraćaju ili nemarom. Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da ruska ambasada u Avganistanu radi sa lokalnim zvaničnicima na rasvetljavanju incidenta. Međunarodni avio-prevoznici uglavnom izbegavaju Avganistan otkako su vlast tamo preuzeli talibani 2021. godine.

Ukoliko je neophodno prelete samo uski pojas, koji je retko naseljen, i to preko provincije Badakšan u trajanju od svega nekoliko minuta.

Bonus video:

01:43

MAPA ŠPIJUNSKIH AVIONA KOJI IZVIĐAJU RUSIJU! Ignjatović: leteo je ukupno 18 sati, a SRPSKI AVION PRAĆEN SVE DO ČIKAGA?

(Espreso/ Agencije/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.