EVO ŠTA JE POGREŠNO U SERIJI O SMRTI PRINCEZE DAJANE: Jedna STVAR posebno je NEMOGUĆA, to Čarls NIKAD ne bi uradio
Princeza Dajana, Foto: Parkerphotography / Alamy / Alamy / Profimedia

istorija

EVO ŠTA JE POGREŠNO U SERIJI O SMRTI PRINCEZE DAJANE: Jedna STVAR posebno je NEMOGUĆA, to Čarls NIKAD ne bi uradio

Koliko ima istine u seriji koja govori o princezi Dajani i celoj kraljevskoj porodici

Objavljeno:

Smrt princeze Dajane od posledica saobraćajne nesreće u Parizu možda se dogodila pre više od 25 godina, ali je još uvek sveža u sećanjima mnogih.

Zato je prikaz takvih događaja u novoj sezoni serije "The Crown" (Kruna) na Netfliksu pod tolikom lupom i pažnjom javnosti ne samo u Britaniji već širom sveta.

Prve četiri epizode šeste sezone serije, koju je napisao Piter Morgan i koje su objavljene u četvrtak, već su podelile kritičare zbog prikaza osetljivih i privatnih događaja.

Tokom četiri epizode, istražuje se život princeze Dajane nakon razvoda - od njene uloge majke prinčeva Vilijama i Harija, do njenog dobrotvornog rada na nagaznim minama u Bosni i prijateljstva sa egipatskim biznismenom Mohamedom Al Fajedom i romanse sa njegovim sinom Dodijem.

Treća epizoda se fokusira na događaje koji su prethodili smrti princeze, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći u tunelu u Parizu kada je imala samo 36 godina. U nesreći je stradao i Dodi (42), koji je bio sa njom u vozilu kada su ih jurili paparaci.

U četvrtoj epizodi, kojom se završava prvi deo šeste sezone, vidimo dramatizaciju događaja nakon smrti Dajane i Dodija, uključujući reakcije kraljevske porodice, javnosti i tadašnjeg premijera Tonija Blera.

Šta je istinito u seriji?

U ovom delu serije (sledećih šest epizoda bi trebalo da budu puštene sredinom decembra) dominira medijska pažnja koju princeza Dajana dobija, paparaci koji je prate gde god da ode, a istovremeno pokazuju i njene napore da pokuša da se cenka sa njima kako bi zaštitila sebe i svoju decu.

Kraljevski komentator i filmski kritičar Ričard Ficvilijams kaže da je ovaj prikaz "prilično tačan" i ide čak do toga da kaže da su je "kamere uhodile".

"Ako ste iskreni, Dajana se igrala sa novinarima i (Kruna) je dala uvid u to", rekao je on za BBC.

Princeza Dajana
Princeza Dajanafoto: Profimedia

Ficvilijams je takođe rekao da je prikaz "apsolutno užasnog" rata nadmetanja u novinama za slike pokojne princeze istinit u istoriji, kao i komplikovan odnos između štampe i kraljevske porodice u to vreme.

Četvrta epizoda donosi reakciju kraljevske porodice na vest o smrti princeze Dajane, sa pričom zasnovanom na kraljičinom oklevanju da da bilo kakvu javnu izjavu.

Akademik i specijalista za kraljevsku porodicu Polin Meklaren kaže da je prikaz kraljice u emisiji i reakcija javnosti na kraljevske članove u ovom trenutku "prilično tačan".

Ona kaže da je kraljičino obraćanje naciji održano skoro nedelju dana nakon Dajanine smrti "sigurno bila velika kritika" u to vreme.

"Jedna od kriznih tačaka koje je kraljica imala u svojoj vladavini bila je reakcija javnosti na njen očigledan nedostatak simpatija za Dajaninu smrt", kaže ona za BBC.

Meklaren takođe kaže da veruje da je tugovanje prinčeva Vilijama i Harija u emisiji "dobro rešeno".

Mladi prinčevi imali su 15 (Vilijam) i 12 (Hari) u vreme majčine smrti.

U seriji se vidi kako se princ Vilijam nosi sa majčinom smrću tako što nestaje u dvorcu Balmoral u Škotskoj na nekoliko sati dok pljušti kiša.

Dok Meklaren kaže da nije poznato da li su ovi događaji "činjenice ili fikcija", ona ovo vidi kao "osetljiv prikaz tuge dečaka zbog smrti njihove majke".

Šta nije istinito u seriji?

Princ Čarls, sada kralj Čarls III, često se pojavljuje u scenama u seriji koje su prikazane nakon Dajanine smrti u Kruni.

U scenama koje dramatizuju njegove razgovore sa kraljicom, čini se da traži kraljevski avion da vrati Dajanin kovčeg iz Pariza, kao i da poziva svoju majku da se obrati naciji nakon što ona izrazi oklevanje.

"Rekla bih da su te scene izmišljene. Ljudi znaju da serija nije dokumentarac i mislim da je to doprlo do svih", dodala je Meklaren.

Čarls se u emisiji pojavljuje sa osetljivom stranom, plačući u pariskoj bolnici gde je Dajana proglašena mrtvom i teši svoje sinove.

Princ Hari je u svojim memoarima "Spare" iz 2023. godine napisao da ga "tata nije zagrlio" kada mu je rekao da mu je majka umrla i da je tapšanje po kolenu bilo najveća uteha koju je dobio.

Mladi princ Hari je takođe viđen u seriji kako plače na bogosluženju onog jutra kada je saznao za Dajaninu smrt, dok Hari u svojoj knjizi piše da nije plakao sve dok nije video kako kovčeg njegove majke spuštaju u zemlju.

"Telo mi se zgrčilo i brada mi je pala i počeo sam nekontrolisano da jecam u ruke", napisao je Hari.

"Osećao sam se osramoćeno što sam prekršio porodični etos, ali nisam mogao više da izdržim. U redu je, uveravao sam sebe, u redu je. Nema kamera u blizini", napisao je on.

Deo serije koji je verovatno dobio najviše kritika je pojava duhova princeze i Dajane i Dodija Fajeda u četvrtoj epizodi.

Ričard Ficvilijams naziva priču, u kojoj Dajana "proganja" Čarlsa i kraljicu "glupom", "smešnom", a Dodi koji proganja svog oca, "pomalo karikaturom".

On to vidi kao prestup za britanskog pisca Pitera Morgana, koji je takođe stajao iza filma "The Queen" (Kraljica) iz 2006. godine nominovanog za Oskara, koji prikazuje događaje nakon smrti Dajane.

"Čudna stvar je pisanje (scene duhova) u poređenju sa "The Queen", koje je sjajno i izuzetno se dobro drži", rekao je on.

Ficviljams takođe osporava neke od spekulativnih scena tokom šeste sezone, uključujući prikaz Dajane i Dodijeve sve veće romanse i razgovore sa Dajanom i njenim sinovima.

Dodi Al-Fajed
Dodi Al-Fajedfoto: Wikipedia/ Dodi Al-Fayed

U stvarnom životu, Dajana i Dodi su se verovatno poznavali oko mesec dana pre nego što su poginuli, što je tačno prikazano u emisiji, ali ostaje nepoznato da li je Dodi zaprosio Dajanu ili ne.

"Postoji 10-minutna scena u trećoj epizodi između Dodija i Dajane u Parizu pre nego što krenu na svoje sudbonosno putovanje", kaže Ficvilijams.

Vidi se da par pokušava da pomogne jedno drugom oko problema koji muče njihove živote, pri čemu Dajana priznaje da želi da provodi više vremena sa svojom decom, a Dodi priznaje da želi da se odvoji od svog oca koji ga kontroliše.

"To je loše, to je kliše - oni se psihoanaliziraju i Dodi vodi zamišljeni razgovor sa svojim ocem", dodaje Ficvilijams.

Opet, nikada nije potvrđeno da se dogodila scena koja prikazuje poslednji telefonski razgovor između Dajane, koja je u Parizu, i njenih sinova koji su sa ocem u Balmoralu.

"Mislim da bi bilo veoma štetno kada bi to bilo ko od njih video", kaže Ficvilijam.

Princ Hari priznao je da je gledao "Krunu", ali nije komentarisao da li misli da tačno prikazuje njegovu porodicu ili ne.

Druga polovina poslednje sezone, koja će biti objavljena u decembru, pokrivaće događaje uključujući kraljičin zlatni jubilej, venčanje princa Čarlsa i Kamile i udvaranje Vilijama i Kejt, sada princa i princeze od Velsa.

Bonus video:

03:42

Šta je Čarls rekao Vilijamu u trenutku kada ga je prestolonaslednik poljubio?

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.