NOKIA OTPUŠTA ZAPOSLENE! Čuvena kompanija se suočava sa OZBILJNIM PREPREKAMA, bez posla ostaje 14.000 ljudi!
Foto: Profimedia

drastične mere

NOKIA OTPUŠTA ZAPOSLENE! Čuvena kompanija se suočava sa OZBILJNIM PREPREKAMA, bez posla ostaje 14.000 ljudi!

Do značajnih otpuštanja došlo je nakon što je Nokia prijavila da je neto prodaja u trećem kvartalu opala za 20% na godišnjem nivou na 4,98 milijardi evra

Objavljeno:

Nokia je danas saopštila da će otpustiti 14.000 zaposlenih kao deo plana za smanjenje troškova nakon pada zarade u trećem kvartalu.

Finski telekomunikacioni gigant rekao je da će smanjiti svoju osnovu troškova i povećati efikasnost rada kako bi se „pozabavio izazovnim tržišnim okruženjem“.

Cilj je da smanji svoju osnovu troškova na bruto osnovi od 2023. za između 800 miliona evra (842,5 milijardi dolara) i 1,2 milijarde evra do kraja 2026.

Time će se broj zaposlenih trenutno smanjiti sa 86.000 na između 72.000 i 77.000.

Do značajnih otpuštanja došlo je nakon što je Nokia prijavila da je neto prodaja u trećem kvartalu opala za 20% na godišnjem nivou na 4,98 milijardi evra. Dobit je u tom periodu opala za 69% na godišnjem nivou na 133 miliona evra.

Nokia
foto: Reuters / Kai Pfaffenbach

Ranije ove godine, Nokia-in rival Ericsson najavio planove za zapošljavanje 8.500 zaposlenih, takođe u sklopu plana smanjenja troškova.

Jedan od najvećih svetskih proizvođača telekomunikacione opreme, Nokia se suočava sa preprekama zbog usporavanja globalne ekonomije i smanjenja potrošnje na infrastrukturu od strane mobilnih operatera i zbog toga se odlučila na otpuštanje radnika.

Prodaja opala 24 odsto

Prodaja najveće jedinice Nokije po prihodima, njenog poslovanja sa mobilnim mrežama, opala je 24% u odnosu na prethodnu godinu na 2,16 milijardi evra, a operativni profit divizije je pao za 64% na godišnjem nivou.

Nokia je rekla da je ovo uglavnom uzrokovano padom u Severnoj Americi. Kompanija je takođe opisala obim prodaje na ključnom tržištu u Indiji kao „umeren“, dok se implementacija 5G „normalizuje“. 5G je mobilni internet sledeće generacije koji obećava veće brzine, a Nokia je deo indijskog uvođenja tehnologije.

Mere za smanjenje troškova takođe su sprovedene u SAD ove godine, posebno kod prevoznika kao što su Verizon i AT&T.

Nokia
foto: AP / Markus Schreiber

Izvršni direktor Nokije Peka Lundmark rekao je u saopštenju od četvrtka da je pad prihoda od mobilnih mreža posledica „nekog umerenog tempa implementacije 5G u Indiji, što je značilo da tamošnji rast više nije dovoljan da nadoknadi usporavanje u Severnoj Americi“.

Kompanija i dalje očekuje neto prodaju tokom cele godine u rasponu između 23,2 milijarde evra i 24,6 milijardi evra, držeći se svoje prognoze.

- Ostajem uveren u osnovne pokretače našeg poslovanja - rekao je Lundmark.

- Rast saobraćaja podataka se nastavlja, uvođenje 5G je i dalje samo oko 25% završeno, isključujući Kinu, a mreže će nastaviti da investiraju. Cloud computing i AI revolucije neće se desiti bez značajnih ulaganja u mreže koje imaju znatno poboljšane mogućnosti.”

Nokijine brojke dolaze nakon što je švedski Ericsson u srijedu objavio rezultate za treći kvartal, koji su pokazali pad prihoda i slične probleme u Sjevernoj Americi.

Izvršni direktor Ericssona Borje Ekholm upozorio je u saopštenju od srede da će „osnovna neizvesnost koja utiče“ na poslovanje sa mobilnim mrežama potrajati i do 2024. godine, što dovodi u sumnju oporavak proizvođača telekomunikacione opreme.

Bonus video:

01:16

DA LI BANKROT TRI AMERIČKE BANKE MOŽE DA SE ODRAZI NA NAS?! Stručnjaci upozoravaju: Švajcarska je već osetila stromglave posledice

(Espreso/ Blic Biznis/ CNBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.