OVAKO HAMAS IZVODI IZNENADNE NAPADE NA IZRAEL? Misterija podzemnog lavirinta SEJE STRAH, ovo im je GLAVNI ADUT!
Foto: Dawoud Abo Alkas / Zuma Press / Profimedia

"GAZA METRO"

OVAKO HAMAS IZVODI IZNENADNE NAPADE NA IZRAEL? Misterija podzemnog lavirinta SEJE STRAH, ovo im je GLAVNI ADUT!

Hamas je 2021. tvrdio da je izgradio 500 kilometara tunela ispod Gaze

Objavljeno: 14:52h

Palestinski militanti godinama koriste nepreglednu mrežu tunela ispod Gaze za krijumčarenje robe i oružja iz Egipta, kao i za iznenadne napade na Izrael, ali postoji i drugi podzemni lavirint, koji Izraelske odbrambene snage nazivaju „Gaza metro“!

Njihova glavna prednost je to što su daleko od uvek budnih kamera izraelskih špijunskih dronova i aviona.

Ojačani betonom

Hamas je 2021. tvrdio da je izgradio 500 kilometara tunela ispod Gaze. Ako je to tačno, Hamasovi podzemni tuneli onda su tek nešto manji od polovine dužine sistema podzemne železnice u Njujorku, piše CNN. Veruje se da upravo u ovim tunelima Hamas krije otete izraelske civile i vojnike. Neki su navodno široki i po 30 metara.

- To je vrlo komplikovana i velika mreža tunela na relativno maloj teritoriji - kaže Dafni Ričmond-Barak, profesorka na izraelskom univerzitetu Rajhman, koja je stručnjak za podzemno ratovanje.

Gaza je pod kopnenom, pomorskom i vazdušnom blokadom Izraela, kao i pod kopnenom blokadom Egipta od 2007. i veruje se da nema dovoljno mašina koje se koriste za izgradnju tunela duboko pod zemljom. Stručnjaci kažu da su radnici koji koriste osnovne alate verovatno kopali duboko pod zemljom kako bi izgradili mrežu opremljenu strujom i ojačanu betonom. Izrael već dugo optužuje Hamas za preusmeravanje betona namenjenog za civilne i humanitarne svrhe u izgradnju tunela.

Kritičari tvrde da je Hamas mogao i da sredstva namenjena izgradnji tunela preusmeri za civilna skloništa ili sisteme za upozoravanje, poput onih preko granice u Izraelu. Tuneli su još od srednjeg veka bili atraktivno oruđe za ratovanje, a danas Hamasu i drugim terorističkim grupama daju prednost u asimetričnom ratovanju, poništavajući tehnološku prednost koju poseduje izraelska vojska. Hamasovu mrežu tunela drugačijom od Al Kaidinih u planinama Avganistana ili Vijetkongovih u džunglama jugoistočne Azije čini to što je građena ispod jednog od najgušće naseljenih područja na planeti. U gradu Gaza živi više od milion ljudi.

Urbana sredina

- Uvek je teško nositi se s tunelima u bilo kom kontekstu, čak i kada su u planinskom području, ali kada su u urbanoj sredini, onda je još komplikovanije. Tu su taktički aspekti, strateški, operativni i naravno zaštita za civile. Jasno je da sama tehnologija neće biti dovoljna da zaustavi pretnju iz podzemlja. Ne postoji sigurno rešenje za suočavanje sa ovom pretnjom. Ne postoji gvozdena kupola za tunele - dodaje Ričmond-Barak.

Izraelski vojnici poslednjih godina za obuku uništavanja terorista u tunelima koriste savremenu tehnologiju i virtuelnu stvarnost koja verno dočarava stanje na terenu.

TERORISTIČKI NAPAD IZ 2006. GODINE

Oteli vojnika Gilada Šalita

Hamas je upravo koristeći tunel dug oko 800 metara izveo jednu od svojih najpoznatijih terorističkih akcija. Radi se o napadu na kibuc Kerem Šalom 25. juna 2006, kada su teroristi napali položaje izraelske armije. Ispalili su nekoliko raketa na izraelski tenk. Ubili su dvojicu izraelskih vojnika, a jednog, Gilada Šalita, oteli su. Tunelom su ga vratili u Gazu i od tada mu se gubi svaki trag. On je proveo pet godina i četiri meseca u zarobljeništvu, pre nego što je oslobođen 2011, nakon što je Izrael oslobodio 1.027 uhapšenih Palestinaca osumnjičenih za umešanost u ubistvo 600 Izraelaca.

TRAŽI PREKID BOMBARDOVANJA

Hamas spreman da oslobodi taoce?

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da je Hamas potencijalno spreman da oslobodi 200 talaca koje drži ako Izrael zaustavi bombardovanje Pojasa Gaze. Portparol ministarstva Naser Kanani je to rekao na konferenciji za novinare, dok Hamas nije potvrdio takvu ponudu.

Zvaničnici Hamasa su izrazili spremnost da puste civile i vojnike „koje drže grupe otpora“, ali su naglasili da takve mere zahtevaju pripreme koje su nemoguće dok „cionisti svakodnevno bombarduju razne delove Gaze“, rekao je portparol Kanani.

Bonus video:

02:17

ISKLJUČENJE STRUJE I VODE U GAZI POVEZANO SA TAOCIMA? Šahrimanjan Obradović: Pritiskaju Hamas, ali i stanovništvo zbog informacija

(Espreso/ Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.