KAKO JE MRŽNJA UJEDINILA HAMAS I HEZBOLAH? Izrael vide kao SMRTNOG NEPRIJATELJA, a evo koju ulogu igra IRAN
Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

KLJUČNE STVARI

KAKO JE MRŽNJA UJEDINILA HAMAS I HEZBOLAH? Izrael vide kao SMRTNOG NEPRIJATELJA, a evo koju ulogu igra IRAN

Hamas je krvavi napad na južni Izrael počeo 7. oktobra, na dan kada se obeleževa 50 godina od Jomkipurskog rata

Objavljeno: 08:06h

Militantno krilo Hezbolaha, šiitske političke strane iz Libana koju je osnovao Iran, od prvog dana rata u Izraelu pomaže Hamasu i njegovom vojnom krilu al Kasam brigadi, sunitskoj militanoj grupi iz Gaze. Kako i zašto su suniti i šiiti stali na istu stranu, kakva je uloga Irana i zašto je napad baš sada organizovan?

Iran učestvovao u planiranju napada?

Hamas je krvavi napad na južni Izrael počeo 7. oktobra, na dan kada se obeleževa 50 godina od Jomkipurskog rata. Slično kao 1973. godine, kada su Egipat i Sirija iznenada napali Izrael pokušavajući da povrate teritorije izgubljene u Šestodnevnom ratu 1967. godine (Pojas Gaze i Golansku visoravan) i Hamas je napao iznenada.

Hamas je istovremeno granatirao više izraleskih gradova i upao u južni Izrael gde je otimao i ubijao civile koji žive u delovima blizu granice sa Gazom. Hamas je upad planirao oko dve godine, tvrdi CNN koji je došao u posed snimaka koji pokazuju kako je Hamas vežbao na poligonima u Pojasu Gaze upravo ono što se dogodilo 7. oktobra rano ujutru.

I Vol Strit Džurnal objavio je svoja saznanja koja upućuju da je napad planiran sa Iranom, pa čak i da su najviši iranski zvaničnici i pripadnici Revolucionarne garde bili uključeni u planiranje i pripremu napada. Dan nakon početka krvoprolića u južnom Izraelu, jedan od vođa Hamasa potvrdio je da je ta grupa imala podršku Irana.

Hezbolah se istog dana oglasio podrškom Hamasu, a prva akcija usledila je jutro nakon napada Hamasa. Hezbolah, odnosno njegovo miltantno krilo, raketiralo je naselja u Golanskoj visoravani, spornoj teritoriji koju je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu krajem šezdesetih, a i zatim anektirao 1981. godine. Hezbolah je čak najavio da je “u svakom trenutku spreman” da uđe u rat protiv Izraela, rame uz rame sa Hamasom.

Izrael, Vojska, Izraelska vojska, Golanska visoravan
foto: EPA/ATEF SAFADI

Zašto su Hamas, Iran i Hezbolah na istoj strani?

Na prvi pogled možda ne deluje logično da su Hamas i Hezbolah na istoj strani, obzirom da su jedni muslimani suniti, a drugi muslimani šiiti. Prvi su bliski i imaju tracionalnu podršku u svim arapskim zemljama u okruženju Izraela, dok su drugi bliski Teheranu. Međutim, ono što ih spaja je mržnja prema Izraelu kog i Hamas i Iran vide kao smrtnog neprijatelja.

Iran već godinama unazad važi za glavnog sponzora Hamasa, a procenjuje se da iz Teherana oko 70 miliona evra godišnje ide Hamasu. Ova militanta grupa, čije je središte u Gazi, dobija i oružje iz Irana i od Hezbolaha preko ruta za krijumčarenje.

Još jedna okolnosti ide u prilog teze o bliskoj saradnji Irana i Hamasa uz učešće Hezbolaha – činjenica da su tri iranska neprijatelja – SAD, Izrael i Saudijska Arabija – bili spremni da formiraju savez i potpišu mirovni sporazum. I za Teheran i za Hamas, takav sporazum je protiv svega za šta se zalažu.

Zašto je Hamas napao baš sada?

Mirovni sporazum između Izraela i Saudijske Arabije kojem je kumovala Amerika bio je na pomolu, sudeći prema izjavama američkog predsednika Džozefa Bajdena, izraelskog premijera Benjamina Netanijaha i saudijskog prestolonaslednika Mohameda Bin Salmana. Kako su sva trojica nagoveštavali poslednjih meseci, ozbiljni razgovori su u toku, čak postignut je napredak.

Takav sporazum bi imao još veći uticaj na region od sporazuma iz Kemp Dejvida koji su usledili nakon Jomkipurskog rata, ali bio bi i velika politička pobeda za svakog od lidera koji bi trebalo da ga potpiše.

Za Bajdena bi takav sporazum bio jedan od aduta u predizbornoj kampanji, a omogućilo bi mu i da smiri Netanijahua i konzervativnu opoziciju u SAD u vezi sa novim pregovorima sa Iranom o nuklearnom sporazumu. Sa potencijalno dva sporazuma u ​​džepu, Bajden bi se sa samopouzdanjem suočio sa predsedničkim izborima sledeće godine.

Džo Bajden
Džo Bajden foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

Mirovni sporazum bio bi veoma dobra vest i za Netanijahua. Iako je već sklopio takozvane Abrahamove sporazume sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom, normalizacija odnosa sa Saudijskom Arabijom bila bi najveći od njih.

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahufoto: EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL

Za Saudijce postoji samo jedan način da se osigura da Iran više nikada neće ugroziti tu zemlju, a to je bezbednosni sporazum sa Izraelom (a time i SAD), gde se Amerika obavezuje da će zaštititi zalivsku državu i dati joj nuklearnu tehnologiju.

Bonus video:

02:17

ISKLJUČENJE STRUJE I VODE U GAZI POVEZANO SA TAOCIMA? Šahrimanjan Obradović: Pritiskaju Hamas, ali i stanovništvo zbog informacija

(Espreso/ Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.