KIM DŽONG UN NAJAVIO NOVU OPASNOST KOJU SPREMA: Evo šta se KUVA u Severnoj Koreji, ceo svet ĆE ZANEMETI
Kim Džong Un, Foto: Handout / AFP / Profimedia

svetski odnosi

KIM DŽONG UN NAJAVIO NOVU OPASNOST KOJU SPREMA: Evo šta se KUVA u Severnoj Koreji, ceo svet ĆE ZANEMETI

Kim Džong Un izvestio je javnost o svojim daljim potezima u vezi sa nuklearnim naoružanjem

Objavljeno:

Severna Koreja je ustavnim amandmanima učvrstila svoju politiku razvoja nuklearnog oružja, a vrhovni lider Kim Džong Un obećao je da će ubrzati proizvodnju nuklearnog oružja kako bi sprečio, ono što je nazvao, američkim provokacijama, izvestili su danas državni mediji, a prenosi Rojters.

Vrhovna narodna skupština jednoglasno je usvojila izmene ustava u kojoj se navodi da Severna Koreja „razvija snažno nuklearno oružje kako bi osigurala“ svoje „pravo na postojanje“ i „odvratila od rata“, izvestila je u sredu novinska agencija KCNA, nakon zaključka dvodnevnog sastanka parlamenta.

Politika izgradnje nuklearnih snaga Severne Koreje postala je trajna kao osnovni zakon države, za koji nikome nije dozvolljeno da ga ne poštuje“, poručio je severnokorejski lider obraćajući se parlamentu.

Kim Džong Un
Kim Džong Unfoto: Profimedia

Kim je naglasio „potrebu da se nastavi sa radom na eksponencijalnom jačanju proizvodnje nuklearnog oružja i razvoju sredstava za nuklearni napad i njihovom raspoređivanju u različitim službama“.

On je saopštio da su američke vojne vežbe i raspoređivanje strateških sredstava u regionu ekstremne provokacije. Kim je pozvao zvaničnike da dalje razvijaju solidarnost sa državama koje se bore protiv SAD, osuđujući trilateralnu saradnju SAD, Južne Koreje i Japana kao „NATO u azijskoj verziji“.

U Južnoj Koreji, Ministarstvo za ujedinjenje saopštilo je da izmene u ustavu pokazuju „snažnu rešenost“ Pjongjanga da ne odustane od svog nuklearnog programa.

Kim Džong Un
Kim Džong Unfoto: STR / AFP / Profimedia

Još jednom naglašavamo da će se Severna Koreja suočiti sa krajem svog režima ako upotrebi nuklearno oružje“, upozorava se u saopštenju Seula.

Ustavni amandman dolazi godinu dana nakon što je Severna Koreja zakonski ozvaničila pravo da koristi preventivne nuklearne udare da bi se zaštitila, potez za koji je Kim najavio da će njen nuklearni status učiniti „nepovratnim“, navodi Rojters.

Bonus video:

01:09

RUSIJA ZBOG SVOJIH MILIJARDERA IMA SREDSTAVA ZA RAT Šahrimanjan otkrila: Severna Koreja je OVO tražila zauzvrat od Rusije

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.