UKRAJINA UDARILA NA RUSIJU, DONETA NAJNOVIJA ODLUKA! Šta ovo treba da ZNAČI?
Ukrajinska zastava, Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

NIZAK UDARAC

UKRAJINA UDARILA NA RUSIJU, DONETA NAJNOVIJA ODLUKA! Šta ovo treba da ZNAČI?

Upisivanje malih slova „Rusija“ i „Moskva“ u nezvaničnim dokumentima više se neće smatrati greškom

Objavljeno:

Ukrajinska nacionalna komisija za standarde državnog jezika odlučila je da se pisanje reči kao što su „Rusija“ i „Moskva“ malim slovima u nezvaničnim dokumentima više neće smatrati greškom, prenosi Politico.

Komisija je saopštila da je odluku donela nakon što je razmotrila žalbe potpredsednice ukrajinske vlade Irine Vereščuk i zvanična pisma Instituta za ukrajinski jezik i Instituta za lingvistiku O. O. Potebnia Nacionalne akademije nauka Ukrajine.

Od sada, pisanje reči kao što su „Ruska Federacija“, „Rusija“, „Moskva“, „Moskovsko kraljevstvo“, „Rusko carstvo“ i „Državna duma Ruske Federacije“, malim slovima neće biti „odstupanje od norme ukrajinskog jezika u tekstovima nezvanične prirode“, saopštila je komisija.

Mnogi Ukrajinci, posebno na društvenim mrežama, već su koristili mala slova kada su govorili o Rusiji, još od kada je Kremlj u punom obimu počeo invaziju na zemlju u februaru 2022.

Bonus video:

02:29

RAT U UKRAJINI JE LOKALIZOVAN, 2024. MOŽDA ĆEMO GLEDATI NEŠTO DRUGO Vujičić: 40.000 ljudi ide na Baltik, Poljska naručila Himarse

(Espreso/ Politiko)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.