NACISTA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA DOBIO OVACIJE: Tek da vidite KO ga je pozdravio aplauzom, NEVIĐENI SKANDAL (FOTO)
Parlament, Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

DA LI JE MOGUĆE?

NACISTA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA DOBIO OVACIJE: Tek da vidite KO ga je pozdravio aplauzom, NEVIĐENI SKANDAL (FOTO)

Posetu su pratili brojni novinari, pa su nastale i brojne fotografije

Objavljeno:

U kanadskom parlamentu prilikom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog desio se veliki skandal koji je tek naknadno otkriven.

Naime, prilikom posete Zelenskog kanadskom parlamentu u Otavi, gde je u petak došao kako bi izborio nastavak kanadske vojne i finansijske podrške u ratu protiv Rusije desio se skandal - Zelenski i kanadski premijer Džastin Trudo su aplauzom pozdravili Jaroslava Hunku, koji se u Drugom svetskom ratu borio u Prvoj ukrajinskoj diviziji, da bi kasnije emigrirao u Kanadu, piše "Slobodna Dalmacija".

Skandal je izbio kada je shvaćeno da je ta jedinica zapravo bila 14. Waffen SS divizija "Galicija", koju su 1943. formirali nacisti od ukrajinskih dobrovoljaca iz regije Galicije, koja je obuhvatala područje današnje jugoistočne Poljske i zapadne Ukrajine.

Posetu su pratili brojni novinari, pa su nastale i brojne fotografije.

I upravo je jedna od fotografija agencije AP - koju je snimio kanadski fotoreporter Patrik Dojl – otvorila neugodna pitanja o čudnom gostu u kanadskom parlamentu.

Volodimir Zelenski i Džastin Trudo aplauzom pozdravili nacistu iz Drugog svetskog rata
Volodimir Zelenski i Džastin Trudo aplauzom pozdravili nacistu iz Drugog svetskog ratafoto: Patrick Doyle / Zuma Press / Profimedia

"Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i (kanadski) premijer Džastin Trudo u Donjem domu u petak pozdravljaju prisutnog Jaroslava Hunku, koji se u Drugom svetskom ratu borio u Prvoj ukrajinskoj diviziji, da bi kasnije emigrirao u Kanadu", napisao je Dojl ispod fotografije.

Jedinica u kojoj je Hunka služio zloglasna je po brojnim masakrima i zločinima nad poljskim, jevrejskim i ruskim civilima. Sam Hunka je svojevremeno objavio da se u SS diviziju dobrovoljno prijavio 1943. u regionu Ternopil u zapadnoj Ukrajini.

Međutim, na kanadskoj televiziji Hunka je predstavljen kao čovek koji se "u Drugom svetskom ratu borio protiv Rusije za ukrajinsku nezavisnost". A video snimci iz parlamenta u Otavi pokazuju da su kanadski poslanici ustali noge kako bi velikim aplauzom pozdravili bivšeg borca SS divizije.

Čovek koji se u Drugom svetskom ratu "borio protiv Rusije" dobio je u kanadskom parlamentu prave ovacije, navodi "Slobodna Dalmacija".

Smatra se da je nakon 1945. u Kanadu pobeglo na hiljade saradnika nacista iz više evropskih zemalja: procene variraju između 2.000 i 6.000. Rasprostranjeno je mišljenje da je Kanada bila za njih sigurno utočište, odnosno da se tradicionalno liberalne kanadske vlasti nisu pretrgle kako bi ih "identifikovale, locirale i deportovale".

"Ti kriminalci relativno slobodno žive u Kanadi od kraja Drugog svetskog rata, a neki od njih nisu ni pokušali da sakriju svoj identitet. Iskreno, oni se ne skrivaju. Većina ih je otvoreno kupila kuće, navela telefonske brojeve na svoje ime i nije ih bilo tako teško pronaći kad sam ih tražio", rekao je 2014. za kanadsku televiziju CTV američki privatni istražitelj i "lovac na naciste" Stiven Rambam, direktor agencije "Pallorium Inc".

On je tada rekao da je u Kanadi ostalo "sto ili dvesto ratnih zločinaca" koji su izbegli krivični progon, dodavši da su napori kanadske vlade da ih pronađe i procesuira bili "neuspešni", dok su u nekim slučajevima osumnjičeni nacistički zločinci "umrli pre nego što su njihovi slučajevi došli do suđenja".

On je dodao da se kanadske vlasti "sada čak više niti ne trude" oko tog pitanja.

Serija izvinjenja

Predsedavajući Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota izvinio se u nedelju što je čoveka koji se borio za nacističku vojnu jedinicu tokom Drugog svetskog rata predstavio kao ratnog heroja, javlja "CBS News". Rota je Hunku nazvao "ukrajinskim i kanadskim herojem" i dodao: "zahvaljujemo mu se za svu njegovu službu".

Rota je u uvodu, predstavljajući Hunku u parlamentu, napomenuo da se borio u Drugom svetskom ratu "protiv Rusa".

"U svom izlaganju nakon obraćanja predsednika Ukrajine, prepoznao sam osobu u galeriji. Kasnije sam saznao više informacija zbog kojih žalim zbog svoje odluke da to uradim", naveo je Rota u saopštenju.

On je dodao da njegove kolege poslanici i ukrajinska delegacija nisu znali za njegov plan da pomene. Rota je dodao da je Hunka iz njegovog okruga.

"Posebno želim da uputim najdublje izvinjenje jevrejskim zajednicama u Kanadi i širom sveta. Prihvatam punu odgovornost za svoj postupak", rekao je Rota.

Hunka nije bio dostupan za komentar, zaključuje "CBS News".

Inače, poslanici svih stranaka ustali su da aplaudiraju Hunki tokom posete Zelenskog parmalentu. Portparol Konzervativne stranke rekao je da ta stranka u to vreme nije bila upoznata sa njegovom istorijom.

"Smatramo da su izveštaji o istoriji ove osobe veoma zabrinjavajući", rekao je Sebastijan Skamski, dodajući da će Trudoova liberalna partija morati da objasni zašto je on pozvan.

Karina Guld, liderka vlade u Donjem domu, koja je objavila fotografiju na kojoj drži Hunku za ruku dok pozira sa njim i Rotom, rekla je na društvenim mrežama da nije imala više informacija kada se slikala.

"Predsednik parlamenta je jasno stavio do znanja da je odgovoran za pozivanje ove osobe u Dom", napisala je više puta na društvenim mrežama.

"Vlada nije igrala nikakvu ulogu. Nije znala da će on biti tamo. Premijer se nije sastao sa njim. Duboko sam zabrinuta što se ovo dogodilo. Pozivam poslanike da izbegavaju politizovanje ovog incidenta."

Bonus video:

01:15

Ovo je istina o nacisti sa Kosova Džaferu Devi čiju kuću EU hoće da obnovi

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.