NACISTI SU STVORILI INCIDENT U OVOM GRADU KAO POVOD ZA DRUGI SVETSKI RAT: Namešten, ZLOKOBAN plan je OVAKO TEKAO
Drugi svetski rat, Foto: Vikipedija/ Drugi svetski rat

istorija

NACISTI SU STVORILI INCIDENT U OVOM GRADU KAO POVOD ZA DRUGI SVETSKI RAT: Namešten, ZLOKOBAN plan je OVAKO TEKAO

Incident u Glajvicu ostaće zapamćen kao povod koji je Nemačka konstruisala da bi započela sukob sa Poljskom

Objavljeno:

U danima pre nemačke invazije na Poljsku 1939. godine nacisti su pokrenuli kampanju s ciljem da ubede međunarodnu zajednicu da je Nemačka žrtva poljske agresije. Adolf Hitler je nameravao da iskoristi ovo kao opravdanje za invaziju na Poljsku.

U nemačkoj štampi pojavili su se izveštaji u kojima se tvrdilo da su nemački državljani koji žive u Poljskoj podvrgnuti torturi, ali je vođi nacista bilo potrebno nešto privlačnije da bi se svet uverio u provokaciju susedne zemlje.

Početkom avgusta vođa Šucstafela (SS) Rajnhard Hajdrih okupio je odabrani broj SS oficira u hotelu u Glajvicu. On ih je obavestio o planu za organizovanje niza graničnih incidenata - takozvanih operacija lažne zastave.

Adolf Hitler
Adolf Hitlerfoto: Profimedia

Do 31. avgusta nemački tenkovi su bili nagomilani na poljskoj granici i SS je, uz pomoć Abvera (nemačke obaveštajne službe), sproveo svoj plan u delo.

Nemačke namere postajale su sve jasnije u danima pre invazije na Poljsku. Dana 29. avgusta ratni dopisnik Kler Holingvort napisala je u "Dejli telegrafu" o 10 mobilnih divizija stacioniranih na granici.

Ovaj plan je uključivao napad na carinarnicu u tadašnjem nemačkom pograničnom selu Hohlindenu, u kom su šestorica logoraša iz koncentracionog logora Zahsenhauzen obučena u poljske uniforme i streljana. Druga slična operacija izvedena je protiv šumarskog doma Pičen, ali najpoznatiji incident dogodio se u Glajvicu.

Incident u Glajvicu

Danas je Glajvic poznat kao Gljivice i nalazi se unutar granica Poljske, ali je 1939. bio nemački pogranični grad.

Incident u Glajvicu je suštinski inscenirani napad koji je izvela grupa oficira takozvane „bezbednosne službe“ pod komandom Alfreda Helmuta Naujoksa na radio-stanicu Sender Gleiwitz u Glajvicu 31. avgusta 1939. godine.

 Alfred Helmut Naujoks
Alfred Helmut Naujoksfoto: Vikipedija/ Нападение на радиостанцию в Глайвице

Godine 1933. Radio-stanica Glajvic je identifikovana kao važno središte za širenje propagande i Nemci su tu izgradili novi toranj za prenos i antenu. Drvena kula, visine 111 metara, stoji i danas.

Uveče 31. avgusta 1939. sedmočlani SS tim je upao u radio-stanicu prerušen u poljske pobunjenike. Izbacili su nemačko osoblje, uzeli mikrofon i objavili na poljskom:

„Pažnja! Ovo su Gljivice. Radiodifuzna stanica je u poljskim rukama.”

Dan ranije SS tim je uhapsio 43-godišnjeg neoženjenog nemačkog farmera po imenu Francišek Honiok. Da bi dovršili svoju prevaru u Glajvicu, SS oficiri su obukli Honioka u poljsku uniformu, ubili ga i ostavili njegovo telo na ulazu u radio-stanicu.

Posledice incidenta

Za nekoliko sati nemačke radio-stanice izveštavale su o incidentu u Glajvicu. Stanicu su, kako su rekli, preuzeli poljski vojnici, a na stepeništu je pronađeno telo.

Vest o incidentu proširila se svetom, a BBC je preneo sledeće: „Bilo je izveštaja o napadu na radio-stanicu u Glajvicu, koji se nalazi odmah do granice sa Poljskom u Nemačkoj."

Aušvic
Aušvicfoto: Wikipedia/ Auschwitz concentration camp

Nemačka novinska agencija javila je da se napad dogodio oko 20 časova kada su Poljaci nasilno ušli u studio i počeli da emituju saopštenje na poljskom.

U roku od 15 minuta, prema izveštajima, Poljake je savladala nemačka policija i otvorila vatru na njih. Nekoliko Poljaka je ubijeno, ali tačan broj do danas nije poznat.

Sledećeg dana, 1. septembra, nemačke snage su napale Poljsku, čime je počeo Drugi svetski rat.

Bonus video:

02:47

Osam decenija od proglašenja NDH

(Espreso/ 24sedam/ Verica Arisć)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.