ŽENE KOJIMA SU NACISTI PRAVILI DECU IMALE SU UŽASNU SUDBINU: Trudnice su HTELE DA UMRU, a deci je bilo NAJGORE
Aušvic, Foto: Wikipedia/ Auschwitz concentration camp

istorija

ŽENE KOJIMA SU NACISTI PRAVILI DECU IMALE SU UŽASNU SUDBINU: Trudnice su HTELE DA UMRU, a deci je bilo NAJGORE

Žene kojima su nacisti pravili decu vodile su užasne živote i posle završetka Drugog svetskog rata

Objavljeno: 13:40h

Drugi svetski rat je mnogim ljudima doneo velike materijalne gubitke, ali i neopisivu bol i patnju, te su pojedini momenti života bili gotovo neizdrživi. Posebno je bio ugrožen položaj žena koje su ostajale u drugom stanju sa nacistima i rađale im decu. Bilo je različitih situacija, mnoge nisu stupale u te odnose svojom voljim, ali bilo je i onih koje su se zaljubile. Za njih se smatralo da su izdale svoju domovinu, a sudbina im se preko noći pretvarala u pakao.

Muškarci i žene svih zaraćenih zemalja odlučivali su se da zbog ljubavi prebegnu na drugu stranu, a to nije gotovo nikad, bilo lako.

Naime, tokom prve dve godine Drugog svetskog rata Trojni pakt je aktivno napredovao duboko u okupirane države i njihov uticaj u tim teritorijama je rastao. U početku su vlasti Sila osovine osuđivale vojnike koji su imali odnose sa ženama iz okupiranih zemalja, ali kasnije su prestali da obraćaju pažnju jer je sprečavanje toga bilo jednostavno nemoguće.

Zbog ljubavi izdao Nemačku

Aušvic
Aušvicfoto: Wikipedia/ Auschwitz concentration camp

Marija Vasiljeva radila je kao sekretarica u nemačkom štabu. Taj posao bio je odličan paravan za delovanje mlade partizanke koja je sunarodnicima prenosila inforamcije o planovima neprijatelja.

S druge strane, Oto Adam je bio poručnik zadužen za skladištanje oružja na okupiranoj teritoriji. Kada su se zaljubili, ona nije htela da pređe na drugu stranu, pa je onda to učinio on. Izdao je nemačke ideale i prešao sa Marijom u partizane.

Ova priča je bila osuđena na tužan kraj. Nemci su ih pronašli i opkolili. Njih dvoje su odlučili da ne prolaze kroz surovu torturu i sami sebi oduzeli život.

Sreću su imale one koje su znale da plešu

Malo žena se dobrovoljno odlučivalo na rad u javnoj kući. Pojedine su bile primorane na takav izbor kako bi one i njihove porodice preživele, dok su druge s vojnim činovnicima putovale u mesta u koja su oni bili raspoređeni.

Malo više sreće imale su one koje su umele da plešu, pa su mogle da zabavljaju vojnike u kabareu, a ne po sobama.

 Adolf Hitler
Adolf Hitlerfoto: Profimedia

Na kraju dana, svojim radom bi uspele da zarade novac ili hranu. Pojedine žene u bordele dovodile članove porodice i decu, jer jednostavno nije bilo drugog načina za zaradu na okupiranim teritorijama. Tamo su bar bile site.

Njihovi muževi, očevi i braća su se borili negde na frontu, pa nije imao ko da ih zaštiti od naoružanih vojnika koji su neretko koristili silu da dođu do onoga što žele.

U ratnim okolnostima, gde su na odnose često prisiljavane, trudnoće sa okupatorskim vojnicima bile su česte.

Osudu trpele od komšija i sugrađana

Nemačka vlada prvobitno je cenzurisala takve slučajeve. Međutim, kasnije su odredili alimentaciju koju su plaćali ženama i deci.

Ipak, najveću osudu žene su trpele u svojim sredinama, od komšija i sugrađana. Evropljanke koje su tokom rata bile u vezama sa Nemcima, bile su prezrene i doživljavane kao izdajnice.

Za njihovu decu su govorili da su nacistička kopilad, a one su najčešće nazivane fašističkim kur*ama.

Logor
Logorfoto: EPA/www.auschwitz.org

Trudnoće sa okupatorskim vojnicima često su bile neželjene, ipak, žena bi bila kažnjena, ako bi javno govorila o tome ko je otac njenog deteta, naročito posle rata.

Ponekad, recimo u SSSR, žene koje su dobrovoljno stupale u odnose s Nemcima, bivale su i ubijane.

A deci je, čini se, bilo još gore.

Neka su ostajala s majkama u teškim uslovima, dok su druga slata u sirotišta gde su ih nazivali pogrdnim imenima.

Kada je Nemačka kapitulirala, u pojedinim zemljama, žene koje su bile u vezi s Nemcem, kažnjavane su javno. Brijali bi im glave, vodili ulicama, fotografisali ih i ponižavali.

Različiti izvori navode različite informacije, ali prema grubim procenama u pitanju je bilo između 50 i 100 hiljada dece.

Žrtve Drugog svetskog rata

Logori širom Evrope, frontovi širom sveta i geo-politička promena posle sukoba obeležili su Drugi svetski rat.

Kako se često govori o samo o zanimljivostima koje se tiču bitaka ili ličnosti koje su se suprostavile Hitleru ili Musoliniju, vreme je da podsetimo na broj žrtava.

Broj preminulih civila na strani Saveznika: preko 45 miliona.

Broj preminulih vojnika na strani Saveznika: preko 16 miliona.

Broj preminulih civila na strani Sila Osovine: preko četiri miliona.

Broj preminulih vojnika na strani Sila Osovine: preko osam miliona.

Bonus video:

01:20

ŽESTOKA RASPRAVA U PROGRAMU UŽIVO! Poletelo perje na Kurir TV: RUSIJA KRIVA ZA DRUGI SVETSKI RAT KOLIKO I NEMAČKA?

(Espreso/ Stil / Nacionalna Geografija/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.