LEKAR KOJI JE POSLEDNJI VIDEO DAJANU ŽIVU OTKRIO NEPOZNATE DETALJE O NJENOJ SMRTI: Dozivala NJEGA dok je UMIRALA?
Princeza Dajana, Foto: Parkerphotography / Alamy / Alamy / Profimedia

TRAGEDIJA

LEKAR KOJI JE POSLEDNJI VIDEO DAJANU ŽIVU OTKRIO NEPOZNATE DETALJE O NJENOJ SMRTI: Dozivala NJEGA dok je UMIRALA?

Iako princeze Dajane nema više od dve decenije, i dalje je jedna od najvoljenijih članova kraljevske porodice. Oko nje se i dalje vrti mnoštvo spekulacija - od toga da je njena smrt bila tragična nesreća, do toga da je sve bilo isplanirano i namešteno

Objavljeno:

Od saobraćajne nesreće u kojoj je stradala princeza Dajana prošlo je 26 godina, ali sećanje ne jenjava. Kao po nekom nepisanom pravilu, uoči godišnjice njene smrti, u medijima osvane neko novo svedočenje na tragediju koja se desila u Parizu 31. avgusta 1997. godine.

Iako princeze Dajane nema više od dve decenije, i dalje je jedna od najvoljenijih članova kraljevske porodice. Oko nje se i dalje vrti mnoštvo spekulacija - od toga da je njena smrt bila tragična nesreća, do toga da je sve bilo isplanirano i namešteno.

Proteklih godina mogle su se čuti različite verzije kako je došlo do udesa sa fatalnim ishodom, a nedavno su do javnosti stigle izjave očevidaca sa lica mesta. Svi su oni ranije dali iskaze u policiji, ali nikada nisu razgovarali sa novinarima.

U automobilu kojm su pokušavali da pobegnu od paparaca, a potom udarili u podvožnjak na mestu su poginuli vozač Henri Pol i Dajanin tadašnji partner Dodi Fajed. Sa njima je bio i telohranitelj Trevor Riz-Džons, koji je jedini preživeo nesreću, dok je Dajana preminula četiri sata kasnije u bolnici.

princeza Dajana
foto: Espreso, Profimedia

Poslednje reči upitila je njemu

Dajana je preminula od posledica unutrašnjeg krvarenja prouzorkovanog jakim povredama grudnog koša, pluća i glave. U minutima nakon nesreće, u polusvesti na zadnjem sedištu, smrskane glave i grudnog koša, Dajana je, kaže Džons, tiho dozivala Dodija.

Na lice mesta prva je stigla ekipa vatrogasaca, a jedan od njih prišao je princezi Dajani koja je još uvek bila pri svesti.

- Osim povređenog ramena, izgledalo je da je sa ženom koja je bila u kolima sve u redu. Disala je i razgovarala ‒ prisetio se komandir vatrogasaca Zavijer Gurmelo, koji tada nije znao da pomaže britanskoj princezi.

- Kada sam stigao na mesto udesa, još je razgovarala i bila pri svesti. Na engleskom jeziku je izgovorila: „O, Bože, šta se dogodilo?“ Mogao sam to da razumem pa sam pokušao da je smirim. Držao sam je za ruku“, izjavio je Zavijer za „Daily Mail“.

- Tek kada smo je smestili u kola hitne pomoći, saznao sam o kome je reč. Kapetan mi je rekao da je to princeza Dajana, a onda sam i sam shvatio zašto mi je delovala poznato.

Slično iskustvo imao je i doktor Frederik Mejli, koji se na mestu nesreće našao slučajno jer se tim putem vraćao kući posle zabave.

Princeza Dajana
foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

- Odmah sam video da su dve osobe mrtve. Dajana i njen telohranitelj bili su ozbiljno povređeni, ali još živi - rekao je svojevremeno Mejli. Doktor je prvo ukazao pomoć princezi, koja je sedela na podu „mercedesa“.

- U početku je izgledala dobro pa sam sa njom razgovarao na engleskom. Rekao sam joj da sam doktor i da će sve biti u redu. Ni kada su je kola hitne pomoći odvezla nisam imao pojma ko je bio preda mnom. Tek kasnije sam to otkrio - dodao je.

U Velikoj Britaniji nastao je opšti haos

Vest da je u Parizu nastradala voljena britanska princeza zvučala je do te mere neverovatno da je načelnik bolnice u kojoj je preminula u nekoliko navrata odbio da dođe, uveren da je posredi neslana šala.

- Kada sam napokon otišao, video sam mrtvu princezu Dajanu. Prvo sam pomislio na njene sinove, prinčeve Vilijama i Harija. Moram da povozem palatu i javim šta se desilo. Gotovo je, to je najgore ‒ prisetio se tadašnji načelnik.

U Britaniji su oko 3 sata ujutru princ i kraljica saznali da je Dajana preminula na operaconom stolu. Usledio je haos. Elizabeta je Čarlsa nagovorila da ne budi prinčeve, nego da im tužne vesti objavi tek ujutru.

Princeza Dajana
foto: EPA-EFE/LAJOS SOOS HUNGARY OUT

Čarls je bio van sebe. Znao je da će javnost za sve kriviti njega i bojao se da je ugrožen i sam opstanak monarhije. Dodatno se užasavao medijske pažnje koja će odjednom zaposeti njegovu ljubavnicu Kamilu, koja ga je još te noći telefonski tešila. Kad su ujutru Vilijamu i Hariju rekli da im je poginula majka, odveli su ih na misu dok je u Londonu vladao opšti haos.

Dajana je sahranjena 6. septembra 1997. uz sve kraljevske počasti na porodičnom imanju Spenserovih. Kraljica je na kraju, na dan sahrane, prošetala među silnim cvećem i buketima ispred palate, naklonila se ispred Dajaninog kovčega i spustila, prvi put u istoriji, zastavu iznad Bakingemske palate na pola koplja.

(Kurir.rs/ŽenaBlic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.