NASA IZGUBILA KONTAKT SA SVEMIRSKOM LETELICOM: Evo šta se DOGODILO, nastavljanje komunikacije tek u OKTOBRU
Foto: Printscreen/NASA

DRAMA!

NASA IZGUBILA KONTAKT SA SVEMIRSKOM LETELICOM: Evo šta se DOGODILO, nastavljanje komunikacije tek u OKTOBRU

Voyager 2 je udaljen više od 12,3 milijarde milja (19,9 milijardi kilometara) od Zemlje, gde juri procenjenom brzinom od 55,346 km/h kroz međuzvezdani prostor

Objavljeno:

Američka Nacionalna agencija za aeronautiku i svemir (NASA) koristi ogromnu satelitsku antenu u Kanberi, glavnom gradu Australije, za primanje signala sa svemirske letelice “Voyager 2“, sa kojom je prekinuta veza nakon slanja pogrešne komande.

NASA je izgubila kontakt sa svojom sondom Voyager 2 milijardama kilometara daleko od Zemlje nakon što joj je poslala pogrešnu komandu, otkrila je svemirska agencija.

Prošlog meseca, svemirska letelica – koja istražuje univerzum od 1977. godine – nagnula je svoju antenu dva stepena dalje od Zemlje nakon što je napravljena greška.

Кao rezultat toga, sonda je prestala da prima komande ili šalje podatke.

NASA je saopštila da se nada da će komunikacija biti nastavljena kada se sonda resetuje u oktobru.

Gde je Voyager 2 sada?

Voyager 2 je udaljen više od 12,3 milijarde milja (19,9 milijardi kilometara) od Zemlje, gde juri procenjenom brzinom od 55,346 km/h kroz međuzvezdani prostor.

Od 21. jula, sonda nije mogla da prima komande ili šalje podatke NASA mreži dubokog svemira – nizu džinovskih radio antena širom sveta – niti može da prima komande od kontrolora sa Zemlje.

Svemirska agencija saopštila je u ponedeljak da njena ogromna antena u glavnom gradu Australije, Кanberi, pokušava da otkrije bilo kakve zalutale signale sa Voyagera 2. Potrebno je više od 18 sati da signal stigne do Zemlje sa tako velike daljine.

Antena će takođe neprestano slati ispravne komande u područje gde se nalazi Voyager 2, u nadi da će uspostaviti kontakt sa sondom, saopštila je NASA laboratorija za mlazni pogon, koja upravlja misijama Voyagera.

Inače, Voyager 2 je programiran da se resetuje više puta svake godine kako bi njegova antena bila usmerena ka Zemlji. Sledeće resetovanje trebalo bi da bude 15. oktobra, i NASA kaže da bi „trebalo da se time omogući nastavak komunikacije“.

U međuvremenu, NASA očekuje da letelica ostane na planiranoj putanji kroz univerzum.

Svemir
Svemirfoto: Profimedia

Voyager 2 i njegov blizanac Voyager 1 su jedine svemirske letelice koje su ikada radile van heliosfere. Stigli su u međuzvezdani prostor 2018. i 2012. godine.

Sonde su dizajnirane da iskoriste prednost retkog poravnanja planeta, koje se dešava svakih 176 godina, da bi istražile Jupiter i Saturn.

Voyager 2 je jedina svemirska letelica koja je ikada letela pored Neptuna i Urana, dok je Voyager 1 sada skoro 15 milijardi milja udaljen od Zemlje, što ga čini najudaljenijim svemirskim brodom.

„Možda ste čuli… Voiager 2 pravi pauzu od slanja podataka do oktobra. U međuvremenu, ja sam ovde, skoro 15 milijardi milja (24 milijarde km) od Zemlje i dobro mi je! – V1“, napisao je NASA na Кs, ranije poznata kao Tviter, prošle nedelje.

Svaka svemirska letelica nosi Zlatnu ploču sa Zemljinim zvucima, slikama i porukama namenjenim da prenesu priču o našem svetu vanzemaljcima.

Bonus video:

04:04

POSLE 11 GODINA NEŠTO SE OPET DOGAĐA NA SUNCU! Dr Spen (NASA) za Kurir TV: Promene nisu sjajne, ali mirni smo u narednih 10 godina

(Espreso/ BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.