SAD ATOMSKU BOMBU NISU BACILE SAMO NA HIROŠIMU I NAGASAKI, JEDNU SU LANSIRALI U SVEMIR: Evo šta se tada DOGODILO
Atomska bomba, Foto: Printscreen/Youtube/The Nevada National Security Site

U JEKU "TRKE NAORUŽANJA"

SAD ATOMSKU BOMBU NISU BACILE SAMO NA HIROŠIMU I NAGASAKI, JEDNU SU LANSIRALI U SVEMIR: Evo šta se tada DOGODILO

Filmski spektakl o Robertu Openhajmeru nas iznova podseća na stravičnu moć nuklearnog oružja, ali i jednu priču iz 1962. godine, dugo obavijenu velom tajne

Objavljeno:

Najnovije ostvarenje reditelja Kristofera Nolana zove se “Openhajmer”, a bavi se likom i delom američkog fizičara Roberta Openhajmera koji je predvodio projekat izrade prve atomske bombe u Los Alamosu.

Filmski spektakl nas iznova podseća na stravičnu moć nuklearnog oružja, ali i jednu priču iz 1962. godine, dugo obavijenu velom tajne. Govorimo o operaciji “Fishbowl” koju su Sjedinjene Države sprovele u jeku “trke naoružanja”.

Pomenute godine, Amerikanci su izveli seriju testova s raketama dizajniranim da lansiraju atomsku bombu u svemir. Razlog? Želeli su da procene destruktivne mehanizme i interakciju eksplozije sa Zemljinom magnetosferom.

Operacija je pokrenuta kao odgovor na najavu Sovjeta o trogodišnjoj zabrani nuklearnog testiranja, a rakete su lansirane sa ostrva Džonston u Tihom okeanu, prenosi LadBible.

Javnost je upoznata sa tri testiranja (Bluegill, Urraca i Starfish), a na društvenim mrežama mogu se pronaći kratki snimci.

Amerikanci su uspeli da pošalju u svemir bombu od 1,4 megatona, čak 500 puta snažniju od one bačene na Hirošimu.

Eksplodirala je na visini od 400 kilometara, otprilike gde se danas nalazi Međunarodna svemirska stanica, što ne znači da bljesak nije bio vidljiv na Zemlji.

Naučnici su unapred znali da se nuklearna eksplozija u svemiru ponaša različito od one na Zemlji. Nema “pečurke” ili dvostrukog sevanja. Ljudi ne osećaju udarni talas niti čuju bilo kakav zvuk.

Postoje samo svetla koja izgledaju kao da menjaju boju, dok se naelektrisane čestice eksplozije “guraju” u atmosferi.

Pošto je Zemljino magnetno polje uhvatilo jonizujuće zračenje stvorilo je novi pojas veštačkog zračenja koji je bio jači i dugotrajniji nego što su naučnici predvideli.

Ovaj neočekivani pojas, koji je trajao najmanje 10 godina, uništio je Telstar 1, prvi satelit koji je emitovao TV signal uživo, i Ariel-1, prvi britanski satelit, piše National Geographic.

S druge strane, testiranje je otkrilo važne informacije o zračenju oko Zemlje i pomoglo SAD da shvate kako da otkriju nuklearne detonacije u svemiru i izgrade sistem za praćenje testova drugih zemalja.

Bonus video:

00:49

ATOMSKA BOMBA NIJE TREBALO DA PADNE NA HIROŠIMU?! Mlakar: Cilj su bili industrijski, nenaseljeni centri, ali na nebu se desilo OVO

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.