Komentar: Američki zvaničnici jačaju prisustvo u južnom Pacifiku
Kina, Foto: Kineska medijska grupa

kina

Komentar: Američki zvaničnici jačaju prisustvo u južnom Pacifiku

U poslednje dve godine, vođene takozvanom "Indopacifičkom strategijom", Sjedinjene Države preduzimaju veliki "nalet" na južni Pacifik

Objavljeno:

Američki državni sekretar Blinken je nedavno učestvovao na ceremoniji otvaranja nove Ambasade SAD-a u Tongi. Ovo je prvi put da su Sjedinjene Države otvorile ambasadu u ovoj zemlji nakon 51 godinu od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Istog dana, američki ministar odbrane je posetio Papuu Novu Gvineju. Nakon toga, oni će se sastati u Australiji i održati godišnje pregovore u formatu 2+2 sa australijskom stranom.

U poslednje dve godine, vođene takozvanom "Indopacifičkom strategijom", Sjedinjene Države preduzimaju veliki "nalet" na južni Pacifik.

Dakle, SAD su 2023. godine ponovo otvorile ambasadu na Solomonovim Ostrvima, koja je bila zatvorena 30 godina, kasnije su otvorile ambasade u Tongi i Vanuatuu. Takođe, SAD su obećale federativnim državama Mikronezije, Palaui i Maršalovim Ostrvima podršku vrednu 7,1 milijardu američkih dolara u roku od 20 godina.

Nakon Drugog svetskog rata, SAD su nekada koristile region južnog Pacifika kao poligon za testiranje nuklearnog oružja i deponiju nuklearnog otpada, nanoseći ozbiljnu štetu životu i zdravlju lokalnog stanovništva i lokalnom ekološkom okruženju. Nakon Hladnog rata, SAD smatraju da je ovo područje izgubilo stratešku vrednost i znatno su smanjile ekonomsku podršku, zatvorile su ambasade i odnosi sa ovim zemljama su pali u "hibernaciju".

Ovih godina, Kina je započela saradnju od međusobne koristi sa zemljama na pacifičkim ostrvima. Na primer, Kina i Solomonova ostrva su ostvarila trgovinu od 498 miliona američkih dolara u 2022. godini. Izvoz u Kinu sada čini dve trećine ukupnog izvoza Solomonovih ostrva.

Vođene mišlju da je reč o igri pobednika, SAD su promenile svoju aroganciju i poslale su visoke zvaničnike i obećale su ogromnu podršku. Vašington post je napomenuo da je prisustvo SAD-a u Pacifičkom regionu odgovor na rastuću privlačnost Kine.

Tihi okean je okean mira i saradnje. Kina pozdravlja sve zajedničke napore koji doprinose zemljama južnog Pacifika. Ali Sjedinjene Države su aktivno promovisale takozvanu "Indo-pacifičku strategiju", koja je Tihi okean ispunila mirisom baruta.

Bonus video:

01:49

U Ningbou se otvara treći sajam Kina-CEEC

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.