Vang Ji istakao saradnju BRIKS-a usred globalnih bezbednosnih izazova
Foto: Kineska medijska grupa

kina

Vang Ji istakao saradnju BRIKS-a usred globalnih bezbednosnih izazova

Strane su se takođe složile da pojačaju dijalog, konsultacije, solidarnost i saradnju, podrže Južnu Afriku u organizovanju Samita BRIKS-a, promovišu kontinuirani razvoj i proširenje saradnje

Objavljeno:

Visoki kineski diplomata Vang Ji pozvao je u utorak zemlje BRIKS-a da sprovedu praktičniju saradnju u rešavanju globalnih bezbednosnih izazova.

Vang, član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) i direktor Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove nazvao je BRIKS važnom platformom za zemlje u razvoju.

„U novim okolnostima, trebalo bi da shvatimo pravac budućeg razvoja zemalja BRICS-a, dodatno ojačamo političko međusobno poverenje i stratešku saradnju i kontinuirano obezbeđujemo međunarodne javne proizvode koji ispunjavaju uslove tog vremena“, rekao je „Da bi se rešili trenutni globalni bezbednosni izazovi i rešile bezbednosne dileme, Vang je pozvao zemlje BRICS-a da se pridržavaju premise međusobnog poštovanja, pridržavaju se principa Povelje Ujedinjenih nacija, poštuju međusobne legitimne bezbednosne interese i poštuju pravo zemalja da biraju svoje političke sisteme i puteve razvoja“.

U svom govoru na 13. sastanku predstavnika bezbednosti zemalja BRIKS-a Vang je pozvao zemlje članice da se pridržavaju puta solidarnosti i saradnje, stave nacionalnu bezbednost u kontekst zajedničke bezbednosti, zajednički se pozabave svim vrstama bezbednosnih izazova u duhu pobedničke saradnje i suprotstave se hladnoratovskom mentalitetu.

Tokom sastanka, predstavnici zemalja BRIKS-a održali su detaljnu razmenu mišljenja o trenutnim bezbednosnim izazovima, borbi protiv terorizma i sajber bezbednosti, bezbednosti hrane i vode, energetskoj bezbednosti i drugim pitanjima i postigli širok konsenzus.

Strane su se takođe složile da pojačaju dijalog, konsultacije, solidarnost i saradnju, podrže Južnu Afriku u organizovanju Samita BRIKS-a, promovišu kontinuirani razvoj i proširenje saradnje.

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.