I oni danas biraju PREDSEDNIKA! Od njihovog izbora zavisi sudbina DŽULIJANA ASANŽA!
Foto: fonet fonetap / dragan kadić

u dalekom Ekvadoru

I oni danas biraju PREDSEDNIKA! Od njihovog izbora zavisi sudbina DŽULIJANA ASANŽA!

Predsednička trka je i pokazatelj političke klime u Latinskoj Americi, gde već više od 10 godina levičarska moć slabi
Objavljeno: 14:43h

Zahvaljujući visokim cenama izvoza nafte, Ekvador je zabeležio čvrst privredni rast od 4,4 odsto godišnje u proseku tokom prvih osam godina Koreinog predsedničkog mandata, ali je sredinom 2015. počeo da zapada u recesiju.

Korea je stekao odane pristalice među siromašnima zahvaljujući izdašnim socijalnim davanjima koja su pomogla da se stopa siromaštva smanji sa 36,7 odsto na 23,3 odsto u zemlji sa 16 miliona ljudi, ali se on takođe suočava sa optužbama za korupciju i ubiranje prihoda od visokih cena nafte.

Analitičari smatraju da će današnje glasanje biti izbor između opcija protiv vlade i straha među nekim delovima stanovništva da će izgubiti ono što su dobili u proteklih 10 godina.

foto: fonet fonetepa

S druge strane, Laso (61) je ujedinio opozicione glasove iza svojih obećanja o otvaranju novih radnih mesta, ali je zapretio i da će oduzeti politički azil Asanžu, koji od 2012. živi u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao hapšenje i izručenje Švedskoj gde ga krivično gone na osnovu optužbi za silovanje.

Asanž, koji poriče te optužbe, strahuje i da će ga Švedska poslati u SAD gde bi mu se sudilo za objavljivanje stotina hiljada tajnih američkih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine. Korea, otvoreni kritičar SAD, dozvolio je svojevremeno Asanžu da boravi u ekvadorskoj ambasadi, podseća francuska agencija.

foto: Fonet Fonetap

Bonus video:

Zabavniji od Diznilenda! Upoznajte 15 najluđih svetskih liftova

Vožnja liftom ume da bude dosadna. Međutim, u slučaju ovih dizala - uzbuđenje i zabava su zagarantovani!

(Espreso.co.rs / Izvor: Agencije)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.