GRADOVI NA OBALI BI BILI RAZORENI? Naučnici pronašli rupu u Americi koja preti da izazove KATASTROFALNI ZEMLJOTRES
Rupa na dnu Pacifika, Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/UW (UNIVERSITY OF WASHINGTON)

deluje zastrašujuće

GRADOVI NA OBALI BI BILI RAZORENI? Naučnici pronašli rupu u Americi koja preti da izazove KATASTROFALNI ZEMLJOTRES

Curenje je prvi put primećeno 2015

Objavljeno:

Naučnici se plaše da bi rupa na rasednoj liniji dugoj preko 960 kilometara u Pacifiku mogla da izazove katastrofalni zemljotres koji bi desetkovao gradove duž severozapadnog dela Sjedinjenih Američkih Država.

Rupa koja izbacuje vrelu tečnost nalazi se na 80 km od obale Oregona, na granici raseda poznatog kao subdukcijska zona Kaskadija, koja se proteže od Severne Kalifornije do Kanade. Ova geološka karakteristika je sposobna da izazove potres magnitude 9 u severozapadnom Pacifiku, a rupa bi mogla da predstavlja pogon koji je potreban za to.

Curenje je prvi put primećeno 2015, ali nova analiza Univerziteta Vašington ukazuje da je hemijski različita tečnost “lubrikant za rased”. Ova tečnost omogućava pločama da se kreću glatko, ali bez toga može se nagomilati stres i stvoriti štetan zemljotres, kažu istraživači, prenosi “Dejli mejl”.

Naučni tim je rupu – koju opisuju kao termalni izvor – imenovao kao Pitijina oaza, prema drevnoj grčkoj grčkoj proročici hrama u Delfima koja je proricala uz pomoć gasova koji menjaju um, a koji se dižu iz termalnog izvora,.

Deluje podjednako halucinatorno pronaći izvor vode niskog saliniteta, visoke temperature, bogate mineralima koja teče sa morskog dna kilometar ispod površine kod obale Oregona, rekli su istraživači.

Podvodna mašina otkrila je rupu 2015, kad je sonar zabeležio slike mehurića kako se odižu sa morskog dna. Podaci su pokazali da je tečnost iz izvora dolazila sa granične linije ploče i delovala je toplije od okolnog područja.

- Istraživali su u tom pravcu i ono što su videli nisu bili samo mehurići metana, već voda koja izbija iz morskog dna kao iz vatrogasnog creva. To je nešto što nisam nikad video i, koliko znam, nije ranije primećeno – rekao je koautor studije Evan Solomon, profesor okeanografije Univerzieta Vašington.

Daljim posmatranjem je kasnije zaključeno da je tečnost koja curi toplija od okolne morske vode i da dolazi direktno iz mega raseda Kaskadije, gde je procenjena temperatura 150-260 stepeni Celzijusa. Gubitak tečnosti je važan jer snižava pritisak tečnosti između čestica sedimenta i stoga povećava trenje između okeanske i kontinentalne ploče, kažu naučnici.

Rased Kaskadije obuhvata nekoliko velikih gradskih oblasti, uključujući Sijetl i Portland, Oregon, ali takođe dotiče delove severne Kalifornije i ostrvo Vankuver u Kanadi. Profesor Solomon uporedio je tu zonu sa stolom za vazdušni hokej.

- Ako je pritisak tečnosti visok, to je kao da je vazduh uključen, što znači da ima manje trenja i dve ploče mogu da skliznu. Ako je pritisak nizak, dve ploče će se zaključati a tada se može izgraditi stres – rekao je on.

Subdukcijska zona Kaskadija je region u kojem se sudaraju dve tektonske ploče. Huan de Fuka, mala okeanska ploča, gura se ispod Severnoameričke ploče na vrhu kontinentalnog dela SAD. Subdukcioni sistemi – gde jedna tektonska ploča klizi preko druge – mogu da prizovedu najveće zemljotrese poznate u svetu. Najbolji primer je potres u Tohokuu 2011. koji je pogodio Japan i ubio oko 20.000 ljudi. Kaskadija je seizmički tiha u poređenju sa drugim subdukcijskim zonama, ali nije potpuno neaktivna.

Istraživanja pokazuju da je rased puknuo u potresu jačine 9 Rihtera 1700. godine otprilike 30 puta snažnije od najvećeg predviđenog zemljotresa u rasedu San Andreas.

Solomon je rekao da je tečnost oslobođena iz zone raseda prva poznata lokacija svoje vrste. Ali, teoretiše da slični izvori mogu da se nalaze u blizini ali da ih je teško detektovati sa površine okeana.

“Dejli mejl” navodi da bi značajno curenje tečnosti iz centralnog Oregona moglo da objasni zašto je severni deo subdukcijske zone Kaskadija, kod obale Vašingtona, snažnije zaključan, ili spojen, od južnog dela kod obale Oregona.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.