NEMAČKOJ SU POTREBNI LJUDI, TRAŽE IH PO INOSTRANSTVU: Sada se o svemu oglasio i sam Olaf Šolc, FALI IM RADNA SNAGA
Olaf Šolc, Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER / POOL

zanimljivo

NEMAČKOJ SU POTREBNI LJUDI, TRAŽE IH PO INOSTRANSTVU: Sada se o svemu oglasio i sam Olaf Šolc, FALI IM RADNA SNAGA

U intervjuu koji je objavila medijska grupa Funke, nemački kancelar je ukazao da bi njegova Vlada želela da vidi porast udela žena u ukupnoj radnoj snazi

Objavljeno:

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da bi Nemačka trebalo da privuče više stranih radnika.

Takođe je dodao i da bi država trebalo da olakša rad ženama i starijim osobama kako bi se u predstojećim godinama izbegao nedostatak radne snage i sprečila kriza sistema penzionog osiguranja.

Na forumu građana u Potsdamu nadomak Berlina, Šolc je rekao da nemačka Vlada vredno radi da održi najsnažniju evropsku ekonomiju i privuče strane radnike, prenosi Rojters.

Nemačka vlada je prošlog meseca usvojila planove za reformu Zakona o imigraciji, jer Berlin nastoji da otvori nemačko tržište rada za preko potrebne radnike iz zemalja izvan granica Evropske unije.

Olaf Šolc
Olaf Šolcfoto: EPA-EFE/FILIP SINGER / POOL

Šolc je rekao da bi to značilo da nemačka vlada do isteka svog mandata 2025. godine po svemu sudeći ne bi morala značajno da povećava doprinose za penziono osiguranje.

U intervjuu koji je objavila medijska grupa Funke, nemački kancelar je ukazao da bi njegova Vlada želela da vidi porast udela žena u ukupnoj radnoj snazi.

U Nemačkoj je trenutno radno angažovano 72,1 odsto ženske populacije u poređenju sa 85,3 odsto koiko ih radi u Švedskoj.

Šolc je rekao da je važno omogućiti da više ljudi radi do zvanične starosne granice za odlazak u penziju i dodao da je "danas mnogima to teško ostvarivo".

Nemački zavod za statistiku saopštio je prošle nedelje da će zbog migracija iz Ukrajine, ove godine broj stanovnika u Nemačkoj verovatno porasti za milion, na ukupno 84 miliona, kao i da bi u slučaju visoke stope migracije do 2070. godine broj stanovnika mogao da dostigne 90 miliona.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.