SRAMNA ISTORIJA STRANKE NIKOLE GRUEVSKOG: Atentat na srpskog kralja Aleksandra izveo je član VMRO!
Foto: AP, Wikipedia

da li ste ovo znali?

SRAMNA ISTORIJA STRANKE NIKOLE GRUEVSKOG: Atentat na srpskog kralja Aleksandra izveo je član VMRO!

Atentator, Vlado Černozemski, pripadnik Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije (skraćeno VMRO), usmrtio je kralja Aleksandra s četiri metka
Objavljeno:

U atentat su bile umešane i pojedine strane sile, u prvom redu Musolinijeva Italija, koja je imala teritorijalne pretenzije ka Jugoslaviji, odnosno njenoj jadranskoj obali.

Atentat je dogovaran u Rimu na sastanaku koji je održan u hotelu Kontinental kome je prisustvovao je i generalni inspektor tajne službe Italije Erikole Konti.

DAČIĆ O ALBANCIMA: Oni igraju na sve ili ništa, ali neće još dugo imati zaštitu!

Odlučeno je da se atentat izvrši u Francuskoj jer se već znao program Aleksandrove predstojeće posete. Pavelić, Kvaternik i Mihajlov su se dogovorili da pripreme više grupa radi izvođenja atentata. Prva grupa trebalo je da izvrši atentat po kraljevom dolasku u Marselj, a druga grupa trebalo je da izvrši atentat u Parizu ili Versaju u slučaju da prva grupa ne uspe.

Kraljevska jugoslovenska obaveštajana služba je neposredno pred kraljev dolazak, preko svojih agenata, doznala priprema za atentat, znali su da su teroristi na francuskoj teritoriji, ali nisu imali precizne informacije.

Vučić i Dačić su KRIMINALCI, a RATA ĆE BITI: Haradinaj stigao na Kosovo i odmah se osilio! (FOTO) (VIDEO)

U jutarnjim časovima, jugoslovenska obaveštajna služba je dobila izuzetno važne podatke od jednog njenog agenta iz Italije. Ukazano je da će se atentat dogoditi u Marselju i da su teroristi putovali čehoslovačkim pasošima.

Tražili su da se o ovome obavesti kralj lično i da odustane od posete Marselju. Međutim, kada je kralj obavešten o pripremi atentata, njegov komentar je bio: „Sada je za to isuviše kasno. Moramo se držati programa“.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.