"IZ RUSIJE MI NE NEDOSTAJE BAŠ NIŠTA": Matvej zamenio Moskvu primorjem, pa otkrio ČIME GA JE TO CRNA GORA KUPILA
Matvej Krilov, Foto: Printscreen/Youtube/RTCG

CRNA GORA

"IZ RUSIJE MI NE NEDOSTAJE BAŠ NIŠTA": Matvej zamenio Moskvu primorjem, pa otkrio ČIME GA JE TO CRNA GORA KUPILA

Slobodno vreme voli da provodi uz more, a sa prijateljima često organizuje i akcije čišćenja budvanskih plaža

Objavljeno: 10:04h

"Iz rodne Rusije mi ne nedostaje baš ništa, jer u Crnoj Gori, hvala Bogu, sada imam sve i zahvalan sam vašoj zemlji na mirnom nebu, mirnom društvu i zato što me ljudi ovdje prihvataju" kazao je slobodni umetnik i građanski aktivista Matvej Krilov, koji je iz Moskve u Crnu Goru došao pre osam godine.

U emisiji Mladistan na Televiziji Crne Gore (TVCG) kazao je da jedino razmišlja o tome na koji način da vrati Crnoj Gori za sve što mu je ona pružila nakon njegovog preseljenja 2016.

Rođen je u jugoistočnom delu Rusije, u gradu Gaj, na granici s Kazahstanom, no Matvej ipak odlučuje da svoj život nastavi u maloj Crnoj Gori, daleko od rodne zemlje sa kojom je prekinuo kontakt pre osam godina.

Slobodno vreme voli da provodi uz more, a sa prijateljima često organizuje i akcije čišćenja budvanskih plaža, o čemu su izveštavali i lokalni mediji.

"Došao sam ovde kao umetnik da napravim svoju izložbu, bila je slobodna tema. Bukvalno sam se zaglavio ovde jer se izložba desila tek nakon osam meseci života u Crnoj Gori", priseća se Matvej.

Na pitanje koliko je teško doći iz velike Rusije u malu Crnu Goru i život započeti od nule, Matvej odgovara da je teško za one ljude koji ne učestvuju u integraciji, ne uče jezik ili sebe ne vide kao odgovornog stanovnika Crne Gore.

"Čovek živi ovde, a umom je u Berlinu, Americi, on iskorišćava Crnu Goru. Taj porez što ljudi, stranci plaćaju to na neki način je minimum što mogu doneti Crnoj Gori. Ja gledam što ja mogu da vratim Crnoj Gori, za mirno nebo, zato što nas niko ne tera odavde", kaže Matvej, opisujući zemlju kao bezbednu što, kako navodi, nije slučaj sa Rusijom koju je napustio jer tamo više nije mogao da radi i da stvara na način na koji je mislio da bi trebalo.

Matvej Krilov
Matvej Krilovfoto: Printscreen/Youtube/RTCG

U Rusiji se, kaže, bavio političkim naukama, aktivizmom, izborima, bio je kandidat za odbornika u gradskoj skupštini, radio je kao novinar, organizovao velike festivale...

"Ali sve to ima neko negativno iskustvo, jer sve što mi radimo, ta alternativa, tamo je nedozvoljena. Ovde je potpuno drugačiji život, hvala stanovništvu, koje nas ne tera kao u drugim zemljama migrante. To je zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu naše dve države", kaže Matvej.

Slobodno vreme uglavnom provodi uz more, i na plaži: "Volim Kamenovo, Bečiće, plaža je mirna. Volim i Budvu, Jaz...čistimo budvanske plaže, okupljamo se, idemo i pravimo hepening".

Ne podržava rusku agresiju na Ukrajinu, niti opravdava sve ono što se tamo dešava u poslednje dve godine.

Kaže i kako planira da ostane u Crnoj Gori: "Kupio bih ovde možda neko parče zemlje da tu budem sahranjen. Ne verujem da ima negde drugo zemlje koja ima takvu prirodu, kulturu... Ja nigde neću ići. Ostajem tu da živim, volim Crnu Goru i hoću da budem zahvalan da vratim koliko mogu".

Bonus video:

02:31

RUSI NE SMEJU U BELGORODSKU OBLAST, PA KUKAVIČKI U KIJEVU BOMBARDUJU CIVILE Obradović nema dilemu: Ukrajina od nje pravi Krim

(Espreso/RTCG/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.