ŠUŠKA SE DA NIKO NIJE BIO RAZUZDAN KAO OVA CRNOGORSKA PRINCEZA: Zavodila je ruske plemiće, a Raspućin joj je...
Anastasija Stana Nikolajevna, Foto: Wikipedia

ISTORIJA

ŠUŠKA SE DA NIKO NIJE BIO RAZUZDAN KAO OVA CRNOGORSKA PRINCEZA: Zavodila je ruske plemiće, a Raspućin joj je...

Aleksandar je bio nesuđeni car, a Stana nesuđena carica velike Rusije, a priču o njima morate da znate

Objavljeno:

Mlađi sin kralja Petra Prvog Karađorđevića, vladara Srbije i potom Kraljevine SHS, prestolonaslednik Aleksandar bio je stariji momak, kada je počeo da ramišlja o braku. Kao regent Kraljevine Srbije (1914-1918), kao regent Kraljevine SHS (1918-1921) i posebno kao kralj Kraljevine SHS od 1921. godine, bio je privlačan kraljevskim kućama u Evropi za zeta.

I sam jugoslovenski dvor bio je zabrinut zašto se kralj Aleksandar Karađorđević (1888-1934) ne ženi. Beogradski kuloari i štampa pominjali su mnogobrojne evropske princeze kao buduće kraljevske snaje. Školovao se u Ženevi i u Peterburgu. Kao poslovni čovek posećivao je Francusku, Austriju, Grčku. Gotovo svaki Aleksandrov odlazak iz zemlje povezivan je sa lepim princezama iz kraljevskih porodica Evrope.

Još dok je bio na školovanju u Rusiji, mladom prestolonasledniku javila se ideja da bi izabranicu svog srca mogao da pronađe između četiri ćerke Olge, Tatjane, Marije i Anastasije ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova i carice Aleksandre. Tu ideju podgrejavale su i Aleksandrove rođene tetke, ćerke kralja Nikole Petrovića i ruske snaje i kneginje Milica i Anastasija Stana. Obe su bile vrlo bliske sa carskim bračnim parom carom Nikolajem Drugim Romanovim i caricom Aleksandrom.

Srpski kralj Petar Prvi Karađorđević zatražio je ruku lepe Tatjane za svog sina i prestolonaslednika Aleksandra. Tadašnji predsednik srpske vlade Nikola Pašić došao je u Sankt Petersburg i predao pismo kralja Petra caru Nikolaju. A on je odmah odgovorio:

“Moje će kćeri same odabrati za koga će se udati!”, poručio je ruski car u pismu srpskom kralju.

Naime, car Nikolaj je primetio da mladi Aleksandar, kad su ga upoznali sa Tatjanom, nije mogao da prestane da gleda u njegovu lepu i privlačnu ćerku. Svetle puti, plavo-sivih očiju i lepe guste kestenjaste kose, bila je najlepša careva ćerka. Velika ruska kneginja Tatjana Romanova privlačila je pažnju svojom neverovatnom lepotom i gracioznošću. Rodila se 10. juna 1897. kao druga kći ruskog cara i carice. Dobila je ime prema heroini iz Puškinovog romana „Evgenije Onjegin“. Zvali su je na dvoru Tanja, Tatianočka, Tanuška i Guvernata. Trebalo je da bude žena budućeg jugoslovenskog kralja Aleksandra Karađorđevića.

Govorkalo se u srpskim krugovima u carskom Petrogradu i u društvu iscelitelja i vidovnjaka Raspućina, prijatelja cara Nikolaja i carice Aleksandre, da ako Tatjana postane carica, da Aleksandar Karađorđević može da bude – ruski car.

Tatjana je, kao i njena majka Aleksandra su verovale u isceliteljske moći mistika Georgija Raspućina. Smatrala je da je on Božiji sluga, koji će izlečiti njenog brata, carevića Alekseja, od hemofilije. Raspućina je na ruski dvor i u carsku porodicu dovela srpska princeza Stana, rođaka Romanovih.

Grigorij Raspućin
Grigorij Raspućinfoto: Vikpedija/ Grigorij Raspućin

Tatjana je imala 17 godina i radila je zajedno sa svojom majkom i sestrama kao medicinska sestra Crvenog krsta. Regent Aleksandar je imao 29 godina kada se spremao da je zaprosi. Mladi zaljubljeni par prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Tatjana Nikolajeva Romanov su tokom Prvog svetskog rata razmenili dosta sentimentalnih pisama.

Boljševička revolucija, abdikacije njenog oca Nikolaja Drugog i progonstvo u Sibir bili su kobni za carsku porodicu. Ubijeni su jula 1918. godine. Vest o pogubljenju stigla je i na Solunski front kod kralja i komandanta Srpske vojske. Budući jugoslovenski kralj Aleksandar bio je strašno pogođen smrću svoje izabranice Tatjane Romanov. Sa suzama se oprostio od svoje nesuđene supruge i kraljice.

Porodica Romanov
Porodica Romanov foto: Wikipedia

Za razliku od kralja Aleksandra Karađorđevića, njegov rođak kralj Nikola Petrović crnogorski je imao više sreće da se orodi sa carskom porodicom Romanov iz Rusije. Pet njegovih kćeri, Milica, Anastasija, Ana, Zorka i Jelena bilo je udato za pripadnike visokog plemstva ili vladarskih kuća Romanovih, Savoja i Karađorđevića, pa je na taj način imao veze sa ruskim, italijanskim i srpskim dvorom. Zbog takve diplomatske politike kralj Nikola Petrović je dobio nadimak – Tast Evrope.

Najstarija ćerka crnogorskog kralja princeza Milica Petrović, rođena je na Cetinju 1866. godine, ali je sa sestrom Anastasijom Stanom Petrović upućena u Rusiju na školovanje. U liceju u Smoljnom dve sestre Milica i Stana školovale su se gospođice plave krvi sa svih evropskih dvorova. U strogom manastirskom režimu, po kome je škola radila, gospođice su učene lepom ponašanju, pobožnosti i raznovrsnim naukama.

“Mnogi savremenici skloni su bili da tvrde da su dve sestre Milica i Stana, tajnim radnjama uspele da dođu do slavnih muževa. Ovo potvrđuju činjenicom da se crnogorska princeza Milica iznenada veridbom sa velikim knezom Pjotrom Petrom Nikolajevičem Romanovim to dokazala. Nije bilo najava da će Milica Petrović postati supruga brata od strica cara Aleksandra Trećeg. Crna Gora je bila u delirijumu od sreće. Danima se pucalo i slavilo na sve strane, kao da je dobijena neka važna bitka u ratu” – pisao je istoričar Mile Nedeljković.

Anastasija Stana Nikolajevna
Anastasija Stana Nikolajevnafoto: Wikipedia

Velika kneginja Milica Nikolajevna je održavala dobre odnose sa ruskim carevima Aleksandrom Trećim i njegovim naslednikom Nikolajem Prvim Romanovim. Bila je prijateljica sa caricom Aleksandom Fjodorovnom Romanov.

“ Preko cara Nikolaja Drugog i njegove supruge Aleksandre velika kenginja Milica Nikolajevna je tražila rusku podršku i dobijala za crnogorske planove, posebno za teritorijalna osvajanja njenog oca kralja Nikole Petrovića”, otkrio je istoričar Radoslav Raspopović u svojoj studiji “Milica Nikolajevna u diplomatiji”.

Velika kneginja Milica Nikolejevna je živela do 1951. godine.

Njena mlađa sestra Stana zavodila je ruske plemiće, postala prijateljica cara Nikolaja Drugog i carice Aleksandre i družila se sa crkvenjakom Georgijem Raspućinom, kog je dovela na ruski dvor.

Bonus video:

17:04

PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Kraljica Elizabeta bila stidljiva! Otkrili da li će pristustvovati sahrani

(Espreso/ stajerska.eu/ Marko Lopušina/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.