BIO JE VLADAR IZ SENKE U FRANCUSKOJ: Zbog njega koristimo izraz SIVA EMINENCIJA, a zaslužan je za OVAJ IZUM
Kardinal Rišelje, Foto: Privatna arhiva

Istorija

BIO JE VLADAR IZ SENKE U FRANCUSKOJ: Zbog njega koristimo izraz SIVA EMINENCIJA, a zaslužan je za OVAJ IZUM

Bio je jedna od najvažnijih figura u Francuskoj

Objavljeno: 14:57h

Arman Žan di Plesi de Rišelje, poznatiji samo kao Kardinal Rišelje, bio je veoma važna figura u francuskoj istoriji. Bio je ministar za vreme vlasti Luija XVIII i vršio stvarnu vlast u Francuskoj i podigao moć francuske krune.

Školovao se za sveštenika i ubrzo je dostigao rang kardinala i postao blizak saradnik mladog kralja Luija.

Za vreme njegove vladavine iz senke Francuska je postala važan faktor u evropskim dešavanjim, a kako je nastojio da centralizuje vlast i ojača monarhiju, njegova politika se nije dopadala baš svima.

Siva eminencija

Izraz siva eminencija se vezuje za Kardinala Rišeljea i njegovu desnu ruku. Oni su se navodno zvali siva eminencija i crvena eminencija, po bojama njihove odore. Kasnije je siva eminencija postao izraz koji je sinonim za vladara iz senke, što je upravo kardinal i bio. Mladi kralj Lui je prepuštao sva bitna pitanja njemu i to ga je učinilo najmoćnijim čovekom u Francuskoj.

Stoni nož

Ono što ovog moćnika čini još zanimljvijim je činjenica da se on vodi kao izumitelj stonog noža. Naime, iznerviran lošim manirima za trpezarijskim stolom korisnika koji su koristili oštre noževe za čačkanje zuba, Rišelje je 1637. naredio da se sečiva svih noževa otupe i njihovi vrhovi zaoble. Dizajn je brzo postao popularan širom Francuske, a kasnije i širom sveta.

Glavna negativac popularnog serijala?

Svi znaju za popularnu knjigu, a kasnije i razne adaptacije u vidu filma i serije, "Tri musketara", a upravo je ovaj čovek inspiracija za glavnog negativca. Ovaj roman je istorijska fikcija smeštena nu 17. veku, a Rišelje je glavni negativac u njemu. Pretpostavlja se da je Aleksandar Dima inspiraciju za musketare našao u stvarnim članovima kraljeve garde, dok je kardinal bio logičan izbor jer je bio jedan od glavnih figura u Francuskoj u periodu u kome se roman odvija.

Bonus video:

00:17

Atmosfera pred meč Los Anđeles Klipers - Denver Nagets

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.