MALI KENAN NIJE KAO NJEGOVI VRŠNJACI: Ima samo 18 GODINA, a o njegovom IZUMU pričaju SVI! KAPA DOLE! (VIDEO)
Kenan Mahmutagić, Foto: Printscreen/ YouTube/ tvk3

bravo!

MALI KENAN NIJE KAO NJEGOVI VRŠNJACI: Ima samo 18 GODINA, a o njegovom IZUMU pričaju SVI! KAPA DOLE! (VIDEO)

Aplikacija mladića iz Dubrava kod Gradiške proglašena je najboljom od strane Mtela

Objavljeno: 13:49h

Informatičko znanje, izrada korisnih i u praksi primenjivih aplikacija te drugih platformi, izdvojili su, Kenana Mahmutagića iz Dubrava kod Gradiške, od njegovih vršnjaka. U pozitivnom smislu. On je ove godine završio Tehničku školu te dobio nekoliko uglednih priznanja.

Kenanova aplikacija “Digitalni farmer” proglašena je, od strane Mtela, najboljom i već je postala hit u domaćem agraru, piše Srpskainfo.

– Živim u području gde se stanovništvo bavi poljoprivredom. Shvatio sam da postoji potreba za inovativnim rešenjima u svrhu povećanja produktivnosti. Ova aplikacija omogućiće farmerima da prate statističke podatke i kvalitet zemljišta, parametre u plastenicima, stanje biljaka, potrebama za navodnjavanjem… – pojasnio je Kenan smisao i suštinu aplikacije.

Aplikacija Digitalni farmer poseduje više od 20 funkcija.

Jedna od najzanimljivijih funkcija je fotografisanje biljke kamerom mobilnog telefona, nakon čega, uz pomoć veštačke inteligencije, prepoznaje biljke i štetnike koji su ih napali.

- Tu je i funkcija praćenja temperature i vlažnosti zemljišta uz pomoć senzora. Senzori, smešteni u zemljište, u realnom vremenu šalju podatke na server i na taj način korisnici mogu lakše odlučiti gde da posade različite sorte biljaka – kaže Kenan.

Nakon “Digitalnog farmera” Mahmutagić je izradio i inovativni mobilnu aplikaciju “FotoInsekt”, edukativnog karaktera, koja uz pomoć veštačke inteligencije, omogućava korisnicima da detektuju insekta, prepoznaju ga i ponude više informacija o njemu.

- To je posebno važno jer svaka osoba, na primer u prirodi, jednostavno i brzo može saznati koji insekt je ugrizao i kako dalje postupati. Aplikacija to konstatuje na osnovu ugriza, bez obzira da li je insekt uočen ili nije – pojasnio je Kenan Mahmutagić za Srpskainfo.

Ovom aplikacijom obuhvaćeni su paukovi, korisni insekti, vrtni insekti, insekti koji ujedaju, invazivni insekti, insekti u zatvorenom prostoru.

Na ideju za kreaciju ove aplikacije, kaže, došao je, shvativši takvu potrebu. Za sada aplikacija prepoznaje pedeset insekata i njihove ugrize. Osim funkcije skeniranja insekata korisnici imaju i funkciju “moja kolekcija” gde mogu dodati fotografije insekata koje su pronašli, njihov naziv, datum pronalaženja, porodicu kojoj pripada i kratak opis.

Gradska uprava Gradiška je Mahmutagiću, ove godine dodelila Zahvalnicu, jedno od najviših priznanja lokalne zajednice. Uručili su je Zoran Adžić, gradonačelnik i Milenko Pavlović, predsednik Gradske skupštine Gradiška.

– Ova Zahvalnica mi mnogo znači i motiviše da napredujem u oblasti informacionih tehnologija, te da time doprinosim i razvoju grada, a i edukovanju građana o ovoj temi - kazao je Mahmutagić nakon dodele gradskih priznanja.

Studiranje na čekanju

Kenan Mahmutagić, jedan od najtalentovanijih informatičara u Republici Srpskoj i BiH, kazao je za Srpskainfo, da nije upisao fakultet niti to planira ove godine.

- Godinu ću odmoriti, pokušati da zaradim a posle, verovatno iduće godine, videću kuda će me životni putevi odvesti – rekao je Mahmutagić, skromni mladić genijalnog uma, koji živi u Dubravama, desetak kilometara od Gradiške.

On u rodnom selu pomaže roditeljima u svakodnevnim poslovima, kako bi zajedno obezbedili dovoljno za život. Kenan je povremeni saradnik Radio Gradiške, na poslovima tonske realizacije, gde su ga, kako kaže, starije kolege, veoma dobro prihvatile.

Bonus video:

09:41

NIJE LOŠA APLIKACIJA NEGO ONI KOJI JE ZLOUPOTREBE! ENKRIPCIJA postoji od I I svetskog rata! Skaj logaritam ne mogu ZABRANITI

(Espreso/ Blic/ Srpska info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.