NEMA PROMENE USTAVA SRPSKE: Dodik ostao bez trećeg mandata! (FOTO)
Foto: Reuter

TEŠKO PITANJE!

NEMA PROMENE USTAVA SRPSKE: Dodik ostao bez trećeg mandata! (FOTO)

Prošlo je više od dve godine kada je predsednik Milorad Dodik najavio ustavnu reformu u RS, a od novog ustava još - ni slova
Objavljeno:

Ustav bi potom išao na referendum građana.

foto: Fonet

Međutim, jedno od najtežih pitanja u ustavnoj reformi RS jeste da li se može zaobići odnosno preskočiti siguran veto Kluba Bošnjaka u Veću naroda RS. Javna je tajna da se u RS smatra kako Bošnjaci zloupotrebljavaju pravo zaštite vitalnog nacionalnog interesa tako što koče gotovo sve odluke koje usvoji Narodna skupština. U jednom trenutku predsednik Dodik je zapretio čak i da će pokrenuti inicijativu za ukidanje Veća naroda.

Pravnik i poslanik PDP u Narodnoj skupštini RS Perica Bundalo kaže da je to pitanje političke procene, ali da ne postoji pravna mogućnost da se zaobiđe Veće naroda.

- Ono ravnopravno donosi ustav, zajedno sa Narodnom skupštinom. Naime, Veće naroda RS ima samo dve izvorne nadležnosti, a to je izbor sudija Ustavnog suda i donošenje ustava RS. Sve drugo je kontrola akata koje donosi NS RS – kaže Bundalo.

Međutim, u pravničkim krugovima šuška se o još jednoj mogućnosti: da se Narodna skupština RS proglasila ustavnotvornom i donese novi ustav, koji u tom slučaju ne bi morao da ide u Veće naroda RS. Ipak, o ovoj opciji sagovornici „EuroBlica“ još ne žele javno da govore.

Čamdžija prvi put čuje za Dodikovu ideju

Potpredsedavajući Veća naroda Republike Srpske iz reda Bošnjaka Kemo Čamdžija kaže da je od „EuroBlica“ prvi put čuo da postoji Dodikova ideja ustavnih promena u RS.

- Tek kada vidimo konkretan predlog, možemo da razgovaramo. Ništa skupština ne može da uradi bez nas. Razmatramo svaki propis koji donese NS RS i ocenjujemo da li ima povrede vitalnog nacionalnog interesa. Tako je i sa donošenjem ustava RS – kaže Čamdžija.

Bonus video

Čudo: Izgoreo stan, ostale samo ikone!

(Espreso.co.rs / Blic.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.