POSMATRAJU NAS KAO ŽIVOTINJE U KAVEZU! A BEZ NAS NE BI MOGLI DA ZARADE SVOJ NOVAC! Brutalna paljba Novaka Đokovića po ATP turu i organizatorima turnira!
Novak Đoković je digao glas protiv ATP tura, Foto: AP

Besan je bio srpski teniser

POSMATRAJU NAS KAO ŽIVOTINJE U KAVEZU! A BEZ NAS NE BI MOGLI DA ZARADE SVOJ NOVAC! Brutalna paljba Novaka Đokovića po ATP turu i organizatorima turnira!

Srpski teniser je digao svoj glas zbog načina na koji se tretiraju igrači

Objavljeno: 09:57h

Potpuno je otvorio dušu srpskim novinarima u Melburnu, Novak Đoković, nakon meča protiv Gaela Monfisa u nehumanim uslovima za igru po paklenj vrućini.

Srpski teniser je savladao Francuza iako je temperatura bila skoro 40 stepeni Celzijusa, a na samom terenu verovatno bila i mnogo veća.

Upravo ti uslovi i igranje u njima bili su glavna tema njegove konferencije za medije, gde je srpski as kritikovao ATP tur i same organizatore, što ponekad više vode računa o prodatim ulaznicama i gledaocima nego o samim igračima i njihovom zdravlju.

Novak Đoković je igrao meč protiv Gaela Monfisa na 40 stepeni Celzijusa
Novak Đoković je igrao meč protiv Gaela Monfisa na 40 stepeni Celzijusafoto: EPA / Narendra Shrestha

- Za sve postoje granice prihvatljivosti, treba uzeti u obzir zdravlje igrača, ali je očigledno je da u današnjem svetu sportske industrije to sekundarno. Primarno je da se prodaju karte, zaradi novac, da se ispune televizijski zahtevi, pa se tek na četvrtom-petom mestu nalazi mišljenje igrača. Na neki način ste posmatrani kao životinje u kavezu, ali opet bez želje da zvučim nezahvalno, imam pravo i smatram da je ispravno da javno kažem da su ovakvi dani nešto o čemu treba da se razgovara. Ne kažem to zbog sebe, nego i zbog drugih igrača. Potrebno je dati mišljenje i istaći određene stvari koje nisu korektne. Na kraju krajeva, igrači su ti koji prave šou – bez nas oni ne mogu da zarade novac koji im je primaran ovde. O tim pravilima za vremenske uslove koje su postavili pre nekoliko godina treba više razgovarati, ali se vraćamo na početak – suštinski, igrači nemaju dovoljno uticaja i snage iza svojih glasova - osuo je svoju paljbu Novak.

Novak Đoković je otvoreno kritikovao ATP tur i organizatore turnira
Novak Đoković je otvoreno kritikovao ATP tur i organizatore turnirafoto: Reuters

On je kritikovao i to što na četiri najveća turnira - Gren slemovima, se najmanje pitaju nešto igrači, odnosno, ništa od njih ne zavisi, za razliku od nekih turnira na ATP turu.

- Razgovaralo se kada su donošena pravila, ali morate razumeti da su na turnirima koji su pod patronažom ATP drugačija pravila nego na Grend slemovima. Grend slemovi imaju apsolutno pravo i slobodu da donose odluke bez pitanja bilo kojeg igrača. Kao i svi ostali, ja sam samo preko medija bio informisan da će od ove godine, na mečevima glavnog žreba Australijan opena, možda biti ozvaničeno korišćenje ‘sata’ koji meri vreme između poena. Malo je falilo da i to proguraju. Da li je neko pitao igrače? Ne. Oni imaju potpuno pravo i slobodu, s čim ja imam problem. Iskreno. Ne mislim da je to korektno. Ako su igrači ti koji stvaraju neki njihov interes i kvalitet, sve ono što oni žele da imaju, smatram da glas tenisera mora da ima vrednost - poručio je Đoković.

Novak Đoković je kritikovao posebno čelnike Gren slemova
Novak Đoković je kritikovao posebno čelnike Gren slemovafoto: Reuters

Novak se osvrnuo i na to da ne može bit dvostrukih aršina, odnosno, da se igračima na Centralnom terenu recimo zatvori krov zbog loših vremenskih uslova, jer to onda nije fer prema onima koji igraju svoje mečeve na drugim terenima.

- Ako se gleda specifično naš meč, onda možda da. Ali morate uzeti u obzir sve ostale terene i sve ostale igrače koji prolaze kroz ono što mi prolazimo. Da li je onda fer i korektno prema njima zatvoriti nama krov? To su sve pitanja koja se moraju postaviti, nije sve toliko jednostavno. Mada, bilo je u prošlosti primera kada se krov zatvarao na zahtev igrača – sećam se još 2009. godine kada sam predao Rodiku, posle mene su igrali Serena Vilijams i Svetlana Kuznjecova. Posle set i po je zatvoren krov. Sigurno bi Monfisu i meni bilo lakše da je bio takav slučaj, ali bi bilo teže drugim igračima – verovatno bi osuli paljbu i po nama, i po turniru. Došlo bi se do situacije ‘zašto mi, a zašto ne oni’. Razumem taj stav, iako igrači koji su u vrhu imaju privilegovan tretman jer su to zaslužili svojim rezultatima - rekao je Đoković i onda predložio "solomonsko rešenje".

BONUS VIDEO: Tejlor Ročesti posle poraza Crvene zvezde od Himkija

(Espreso.co.rs / Izvor: B92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.