BILI SMO NA GRANICI DA NAM ZDRAVLJE BUDE UGROŽENO! TENIS JE POSTAO INDUSTRIJA! Novak je zagrmeo jako posle pakla kroz koji je prošao!
Novak Đoković je morao da se bori i protiv 40 stepeni Celzijusa, Foto: Reuters

Da li će mu zameriti

BILI SMO NA GRANICI DA NAM ZDRAVLJE BUDE UGROŽENO! TENIS JE POSTAO INDUSTRIJA! Novak je zagrmeo jako posle pakla kroz koji je prošao!

Srpski teniser traži da ponekad supervizori i organizatori budu predusretljivi i imaju više razumevanja za igrače

Objavljeno:

Novak Đoković je izdržao paklenu vrućinu i uprkos njoj napravio preokret protiv Gaela Monfisa u 2. kolu Australijan opena, te se plasirao u narednu rundu.

Srbin i Francuz su odigrali meč u nehumanim uslovima na "Rod Lejver areni", gde je temperatura dostizala i 40 stepeni Celzijusa, a verovatno bila i koji stepen viša od usijanog betona na kome su igrali.

Novak Đoković i Gael Monfis su igrali u nehumanim uslovima
Novak Đoković i Gael Monfis su igrali u nehumanim uslovimafoto: Reuters

O tome se najviše pričalo i na konferenciji za novinare srpskog tenisera, jer su svi saglasni da je to meč igran u "nenormalnim uslovima". Novak je čak priznao da je ovo možda meč koji je odigrao u najtežim uslovima tokom cele karijere.

- Među najtežim uslovima u karijeri, bil je brutalno i očigledno je da smo se obojica mučili. On se mučio malo više na kraju drugog i tokom trećeg seta, kada sam uspeo da steknem prednost. Pokušavali smo da dođemo do daha, dodatnih nekoliko sekundi, kako bismo se što bolje oporavili - rekao je Đoković.

Novak Đoković kaže da je meč igran na granici izdržljivosti
Novak Đoković kaže da je meč igran na granici izdržljivostifoto: Reuters

Mnogi su primetili i jedan interesantan detalj sa meča, a to je da je Novak dobio opomenu od arbitra zbog prekoračenja vremena između završetka poena i servisa, a potom mu je sudija u stolici objašnjavao zbog čega je to uradio, mada se srpski as nije bunio.

- Danas sam dobio opomenu za prekoračenje vremena i nisam rekao ništa. Sudija je u sledećoj pauzi pokušavao da mi opravda odluku, ali sam mu rekao da nemam prigovora. Bio je u pravu. Dešavalo se u prošlosti i mislim da je fer kada dobijem upozorenje pre toga. On me je prethodno upozorio i poštujem njegovu odluku. Glavni sudija je danas radio dobar posao, učestvovao je u igri i razumeo šta se dešava. Pokušavao je da toleriše nekoliko puta postupke obojice jer je očigledno da niko ne uživa u ovakvim danima. Ali postoje pravila, moramo ih poštovati i uslovi su isti za obojicu. Sudija je ljudski pokušavao da razume šta se događa i mislim da, kada arbitar radi svoj posao, kao što je on danas, moram da mu kažem svaka čast. Nije lako bilo ni njemu da sedi i kontroliše nas igrače i bude toliko tolerantan.

Novak Đoković se nije libio ni da uputi zamerku na račun organizatora
Novak Đoković se nije libio ni da uputi zamerku na račun organizatorafoto: EPA / Narendra Shrestha

Neki su pomenuli i korigovanje pravila, ili možda zatvaranje krova na Centralnom terenu, kada su već spoljni uslovi za igru takvi.

- Ako govorimo o pravilima, postoji jedno o indeksu, tačnije kombinaciji temperature i vlažnosti vazduha. Nisam siguran kako ono tačno glasi. Ipak, mislim da postoje određeni dani kada kao supervizori turnira morate prepoznati da je igračima potrebno dati nekoliko sati da se vrućina smanji. Razumem da postoji faktor ulaznica, ako se ne igraju mečevi ljudi će biti nezadovoljni. Morate u računicu uvrstiti različite uglove pre nego što donesete tako veliku odluku. Na ovom nivou je potrebno da, kao profesionalni teniser, budete spremni – početak je sezone. Ali postoji granica i to je nivo koji razlikuje ‘biti spreman’ i biti ‘zdravstveno ugrožen" - objasnio je srpski teniser.

Novak Đoković tvrdi da je tenis sada postao industrija
Novak Đoković tvrdi da je tenis sada postao industrijafoto: Reuters

On je potom pojasnio da je danas bilo baš na toj granici.

- Sada je bilo baš na toj granici... Mislim, svesni smo mi da smo deo industrije. Naš sport je postala industrija, kao i mnogi drugi globalni sportovi. Više je to biznis nego sport. Na momente mi se to baš i ne sviđa. Kao neko ko je počeo da igra tenis, ko ga još uvek igra, i to iz čiste strasti prema ovom sportu, mogu da kažem da smo svi mi blagosloveni što imamo velike finansijske kompenzacije za ono što radimo, što imamo sjajne živote. Naravno, veoma sam zahvalan na tome. A u isto vreme, ono što nam je svima najvažnije je naše zdravlje. I ono što dolazi posle igračke karijere, kada pređete 30. godinu, ili 35. Znate, postoji mnogo takvih tenisera koji pate. Oni fizički mogu da šetaju, trče, džogiraju, ali pate na drugi način, zdravstveni, fiziološki...

Novak Đoković kaže da igrači nekada imaju osećaj da su stalno u žurbi
Novak Đoković kaže da igrači nekada imaju osećaj da su stalno u žurbifoto: EPA / Narendra Shrestha

To kao da je otvorilo samo novu kutiju sa temama, pa je Đoković počeo da govori i o nekim problemima sa dinamikom turnira, koliko se često igraju...

- Veoma je ovo kompleksa tema. Morate da razumete kroz šta igrač prolazi. Kada kažem da smo deo inustrije, mislim da to da se samo dodaju novi i novi turniri. Nema nikakvih indicija o tome da ćemo imati bilo kakvu formu razgovora o kraćoj sezoni ili nečemu takvom. Samo se dodaju događaju, zvanični, nezvanični... Iz perspektive igrača, uvek imate osećaj da ste u žurbi. Uvek ste dužni da igrate na 'obaveznim turnirima'. A uvek imate i taj veliki izazov da branite prošlogodišnje poene, jer oni na sve utiču. Uvek ste, iz nedelje u nedelju, deo dinamike našeg sporta koja je ponekad, kažem ponekad, preterana - poručio je Đoković i onda dodao da ovo nije žaljenje, nego apel, jer na kraju krajeva to je izbor samih igrača.

- Svakako, istvoremeno je to sve - naš izbor, da li želimo ili ne želimo da igramo. Dakle, ne bih da zvučim nezahvalno. Naprotiv, veoma sam zahvalan. Samo isto tako mislim da bi trebalo da postoji racionalan razgovor o, recimo, pravilima koja bi se primenjivala kada se radi o bezbednosti i dobrobiti aktera tenisa - poručio je srpski teniser.

BONUS VIDEO: IDEMOOO! NOLE ĐUSKA OD SREĆE: Đoković sjajno raspoložen pred start Australijan opena!

(Espreso.co.rs / Izvor: B92.net/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.