"TENIS JE PROBLEM, NE ĐOKOVIĆ!" Moćna kolumna kao "odbrana" za Srbina, najbolje u istoriji (FOTO)
Novak Đoković, Foto: EPA/CAROLINE BLUMBERG

ignorisano "zlatno doba"

"TENIS JE PROBLEM, NE ĐOKOVIĆ!" Moćna kolumna kao "odbrana" za Srbina, najbolje u istoriji (FOTO)

Autor tvrdi da je sve počelo od drugog najdužeg finala u istoriji kada je Novak posle šest sati pobedio Rafaela Nadala i osvojio Australijan open 2012. godine

Objavljeno:

Kristofer Džonson, čuveni teniski novinar bavio se nedaćama Novaka Đokovića u novoj kolumni "Grend slem magazin."

Na počeku se prisetio drugog najdužeg finala u istoriji kada je Nole posle šest sati pobedio Rafaela Nadala i osvojio Australijan open 2012. godine.

Prema njegovom mišljenju, to je otvorilo "Eru izdržljivosti" tokom koje će Srbin doći do 23 Grend slema, Rafa do 14 Rolan Garosa.

Naravno, ne treba zaboraviti ni povratak Švajcarca posle povrede i osvojanje Australijan opena i Vimbldona po dvaput.

Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer
Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federerfoto: EPA/Andy Rain

- Te 2012. godine su teniska industrija i njeni sponzori imali zlatnu priliku da istaknu u prvi plan vrednosti radničke klase poput posvećenosti i poštovanja. Mogli su da promovišu tenis kao put ka zdravlju za sve ljude svih godina, rase ili pola, da se bore protiv nekih pošasti ove ere: gojaznosti, dijabetesa, anksioznosi, stresa, poremećaja pažnje i mentalnih oboljenja - piše Džonson.

Zatim je govorio o Beograđaninu.

- Đoković, verovatno najzdravija osoba na Zemlji je bio savršen primer. Pobedio je Nadala (verovatno najvećeg takmičara svih vremena) u skoro šest sati i samo dva dana nakon što je bio bolji od Endija Marija u petočasovnom susretu. Đoković je u to vreme počeo da vodi računa o svom telu i izbacio je gluten, meso, cigarete, injekcije i alkohol iz upotrebe (jednom se našalio da ga je boca šampanjca "napala" posle finala u Rimu). Njegova emocionalna inteligencija, mentalna snage i sposobnost da se koncentriše satima uprkos neprijateljskoj publici postavili su sjajan primer. On je bio Kralj-filozof koji je studirao nauku i jezike. Čak je imao i svoju emisiju u kojoj je sa gostima razgovarao o fizičkom i mentalnom zdravlju.

Kaže da su pored Đokovića kao primer mogli da budu Aleksander Zverev i njegova borba sa dijabetesom.

Novak Đoković i Aleksander Zverev
Novak Đoković i Aleksander Zverevfoto: Profimedia

Feliks Ože-Alijasim i srčani problemi, Mari, Tim, Ćorić i Andresku koji su se mučili sa povredama koje bi okončale karijeru mnogih drugih sportista.

- Poruka je trebalo da bude jasna – ukoliko slediš dijetu i mentalno se postaviš kao Đoković, možda ćeš živeti do 100. Ako veruješ u sebe kao Nadal i oteraš demone iz svog uma, možeš da postigneš ono o čemu nisi mogao ni da sanjaš. Ako radiš kao Ferderer i Mari možeš da se izboriš sa teškim povredama i da se potom vratiš na vrhunski nivo. Ove priče su trebalo da dominiraju u deceniji nakon što je Đoković istrajao duže od Nadala nakon skoro šest sati.

Endi Marin, Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal
Endi Marin, Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadalfoto: EPA/Andy Rain

Autor ističe da je realnost drugačija.

- Umesto toga, mnogi u teniskoj industriji i aktivisti u medijima su uveli sport u jamu toksične ideologije, fabrikovanih skandala, histerije i klikbejt priča. Nedelju za nedeljom su koristili za organizovanje konferencija za medije, prenosa, podkasta, Tviter fidova kao platforma da 'ukinu' zamišljene neprijatelje i promene svet kroz sport. U Melburnu su zahtevali od organizatora da sklone ime osvajačice 24 Grend slem titule Margaret Kort zbog njene netolerancije i potom su podržavali netolerantne političare koji su zatvorili i deportovali Đokovića.

Margaret Kort
Margaret Kortfoto: Profimedia

Naveo je još nekoliko primera, na primer diskvalifikaciju, a onda i kompletnu nemogućnost Novaka da igra na US openu.

- Gledajući unazad ovu izgubljenu deceniju, da li je njihova neumorna kampanja postigla nešto. Da li su žene ili manjine izguble novac ili prava zbog komentara Kort, Mur ili nekoga drugog? Da li je Ameli Morezmo uništila nasleđe Suzan Leglen? Da li su fudbalerke ili košarkašice bogate kao Bili Džin King ili Martina Navratilova? Da li su se ruske trupe povukle sa Krima, Donjecka ili Luganska? Da li su Cicipas, Šapo, Feliks, Siner, Alkaras i ostali preuzeli Slemove od Rodžera, Rafe i Novaka? Ne, ništa od toga se nije desilo, Tenis nije promenio svet. Svet ga je ignorisao. Tenis je propustio priliku da privuče milione novih fanova tokom "zlatnog doba" - poentira Džonson.

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: EPA/CAROLINE BLUMBERG

Na kraju, moćan zaključak.

- To nije zbog toga što je Đoković odbio vakcinu ili jer je Đoković fleksibilan, ili to što se zahvaljuje Bogu ili zato što nije igrao sa Rafom na Rolan Garosu 2016. i 2023. To je zato što su teniski čelnici, marketinški odredi i aktivisti iz medija pogrešili. Odveli su tenis u pogrešnom smeru. Propustili su da iskoriste ‘zlatnu priliku zlatne ere‘. I sada, neki mediji u Londonu ističu da tenis ima Đoković problem. Đoković nije problem. Oni su problem.

Bonus video:

00:09

Evo kako se Novak nervirao u Pioniru

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.