SVI ZNAMO ZA ĐOKOVIĆEVU DIJETU, EVO I KLJUČA NADALOVE ISHRANE: Rafa nijedan dan ne počinje bez ove NAMIRNICE!
Rafael Nadal, Foto: Printscreen/Youtube/O Svemu i Svačemu, EPA/Mohammed Badra

nema šljakanja bez nje

SVI ZNAMO ZA ĐOKOVIĆEVU DIJETU, EVO I KLJUČA NADALOVE ISHRANE: Rafa nijedan dan ne počinje bez ove NAMIRNICE!

Kombinovanje uravnotežene ishrane sa sportom čini vas boljom osobom, čini da se osećate bolje - objasnio je Rafael Nadal

Objavljeno: 20:32h

Sportska javnost obožava da raspravlja o najboljim pojedincima u određenom sportu, čak i kolektivnom, uvek se potencira određena ličnost, porede najbolji svog vremena, ali i sa onima u istoriji čiju slavu vreme ili nesrazmerno uveliča ili izbledi.

U eri Rodžera Federera, Rafaela Nadala i Novaka Đokovića, ta priča traje već godinama kada je u pitanju tenis, a kako i ne bi kada je u pitanju stvarno "Velika trojka" velikana. Ali, objektivno poređenje se najređe čuje i najteže ga je napraviti jer je toliko faktora u igri, a nikome ne idu svi na ruku.

Grend slem titule imaju prioritet, to je jasno, ali ne igra se isti broj njih na svakoj podlozi, a nekada su čak najbolji igrači izbegavali one na tvrdoj podlozi i priznavali su se samo Rolan Garos (tada Šampionat Francuske, šljaka) i Vimbldon (trava). A onda su tu nedelje provedene kao svetski broj jedan, Masters turniri (najveći, Završni, uvek je na tvrdoj podlozi), Dejvis kup, Olimpijske igre, međusobni susreti...

Neki igrači su u jednom delu karijere imali slabiju konkurenciju od svojih najvećih rivala, neki su imali dosta povreda, neki su igrali mnogo mečeva sa glavnim takmacom kad su se tek vraćali u formu, drugi su bili bolje sreće...

A da ne pričamo o poređenju igrača iz različitih perioda tenisa, pošto je drugačije bilo i Federeru i Samprasu i Borgu ili pre svih njih Košeu - igra se stalno menjala, pa i pravila i uslovi, oprema... Broj trenera se povećavao, kao i nagradni fondovi, konkurencija menjala.

1 / 6 Foto: AP/EPA/Ali Haider/EPA/David Guzman

Ko zna dokle bi Borg (11 grend slem titula) svojevremno dogurao da se nije penzionisao sa 26 godina! Teško da bi to učinio da je imao nekog ko bi izvlačio sve bolje i bolje iz njega kao što su Rodžer, Rafa i Novak radili jedan drugom.

Rafaela Nadala danas krunišu za teniskog GOAT-a posle impresivnih trijumfa na Australijan i Frenč openu, ali videli smo kako se brzo stvari menjaju i sam Španac je toga svestan. Godinama je sazreo i više puta je isticao kako mu je bitna zdrava ambicija i da izvuče maksimum iz sebe pa će onda biti zadovoljan karijerom bez obzira da li će biti grend slem rekorder ili ne, iako priznaje da bi voleo da to bude slučaj, naravno.

A sem zdrave ambicije, neophodna je i zdrava ishrana. Znamo već svi koliko je promena u ishrani pomogla Đokoviću da postane izdržljiviji i elastičniji na terenu, a da vidimo sad kako izgleda ona koju primenjuje "Kralj šljake".

1 / 5 Foto: Profimedia

Impresivno je koliko ima snage i kakvu mišičnu građu Nadal poseduje u svojim poznim sportskim godinama - napunio je 36 trećeg juna.

Rafa tvrdi da postoji hrana koju jede svako jutro i nikad ne preskače. Reč je o ekstra devičanskom maslinovom ulju za koje tvrdi da mu je "suštinsko".

- Gde god da sam, uvek tražim ekstra devičansko maslinovo ulje ili obično maslinovo ulje. Za mene je to nezaobilazna hrana. Svako jutro doručkujem tost s maslinovim uljem, a za ručak i večeru obično imam salatu ili ribu, uvek s kapljicom ekstra devičanskog maslinovog ulja. To je stalni deo moje ishrane. Kombinovanje uravnotežene ishrane sa sportom čini vas boljom osobom, čini da se osećate bolje - objasnio je teniser u intervjuu za "Evooleum Guide", koji svake godine sastavlja listu 100 najboljih ulja ekstra devičanskih maslina iz svih krajeva sveta.

Rafael Nadal
foto: EPA/Martin Divisek

Hrana koju Nadal pominje nezamenljiva je u njegovoj ishrani zbog svojih velikih zdravstvenih dobrobiti: "smanjenje upale, oksidativnog stresa i kardiovaskularnog rizika povezanog sa starenjem", prema Španskoj zadruzi za zdravlje srca.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje dve kašike maslinovog ulja na dan može smanjiti rizik od oboljenja srca, zbog sadržaja mononezasićenih masti. Ekstra devičansko maslinovo ulje takođe sadrži polifenole koji deluju kao antioksidansi, smanjujući oksidativni stres kroz celo telo. Mala količina Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina takođe je prisutna u ekstra devičanskom maslinovom ulju, koje su neophodne za zdravlje mozga, a takođe sadrži i vitamin E koji je odličan za zdravlje kože.

Maslinovo ulje
foto: Stock

Dalje, maslinovo ulje pomaže u regulisanju krvog pritiska, holesterola, kardivaskularnog sitema, sprečava rizik od Alchajmerove bolesti, depresije, moždanog udara, raka kože, osteoporoze, ublažava simptome dijabetesa i oksidativnog stresa...

U svakom slučaju, ne morate svako treba da prilagodi ishranu sopstvenom organizmu, to pokazuju ovi šampioni. Ali, neke zdrave namirnice, korišćene umereno, mogu da pomognu svakom od nas.

(Espreso/N.Đ.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.