Potpuno iskreni Novak otkrio tajnu koju je dugo čuvao, a koja će naterati svima suze na oči!
Foto: Ap

o svojoj braći

Potpuno iskreni Novak otkrio tajnu koju je dugo čuvao, a koja će naterati svima suze na oči!

Najbolji teniser sveta je istakao da njegova braća nisu ponekad imala dovoljno novca za hranu i ostale potrebe
Objavljeno: 17:10h
foto: Dado Đilas

- Sa uspesima dolaze i neuspesi. Oni vas teraju da se preispitujete, a najlakši način suočavanja sa tim jeste i najgori: da tražite krivca u nečemu ili nekome. Čovek lako pronađe izgovor i razlog za neuspehe i greške u okolnostima, trenutku, drugoj osobi, vremenu. Radio sam to i sam. Izgubim meč, a izgubio sam ih mnogo, i tražim opravdanja: u trenerskoj ekipi, jakom vetru i suncu, žicama na reketu.

- Sada se prvo okrećem sebi kad izgubim meč. Gledajući druge i uočavajući njihove nedostatke, dobijam jasne poruke kakav ne treba da budem. To je moj beskrajno težak, kompleksan i životno dug poduhvat. Kad izađem na teren, ja sam taj koji udari viner ili aut. Tako je i u životu. Okolina može da vam pomogne da budete bolji, ali prava odgovornost koju imate jeste ona prema sebi.

foto: Fonetap

Posebnu pažnju Đoković je posvetio tome kako se nosi sa očekivanjima.

- Oduvek sam svestan koliku podršku imam. Ali mora da postoji ravnoteža između preuzimanja odgovornosti i sreće u životu, između uspeha i odnosa sa bliskim ljudima. To je jedina formula koja je važna. Moje učenje je tek tu počelo: kako da ostanem dosledan sebi i izbegnem pritiske i očekivanja javnosti i drugih - istakao je Novak i otkrio kako se nosi sa pritiskom:

- Učio sam kako da smirim otkucaje srca pred meč tako što bih disao i brojao u sebi. Naučio sam da ne dozvolim da tuđe insinuacije poremete moj mir i fokus. Ranije su takve stvari mogle da me koštaju celog seta, a nekad i meča.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.