KARLSEN PREDAO TITULU: Mladi Uzbekistanac svrgnuo sa vrha norveškog vunderkinda!
Foto: EPA/Ali Haider

šah

KARLSEN PREDAO TITULU: Mladi Uzbekistanac svrgnuo sa vrha norveškog vunderkinda!

Karlsen je jedini poraz doživeo upravo od Abdusatorova, a šansu za titulu propustio je u poslednjem meču protiv Amerikanca Hikarua Nakamure, sa kojim je remizirao

Objavljeno: 23:30h

Uzbekistansko čudo od deteta, sedamnaestogodišnji Nodirbek Abdusatorov, postao je prvak sveta u šahu po ubrzanom tempu.

Pravila su takva da igrači za partiju imaju po 15 minuta plus bonifikacija, pošto je posle 13 odigranih partija u Varšavi sakupio 9,5 poena.

Titulu je izgubio Norvežanin Magnus Karlsen, koji je završio kao treći, iako je imao isto bodova kao Abdusatorov, ali i Jan Nepomnjašti i Fabijano Karuana. Nerešen rezultat između prva četiri na tabeli rešen je tako što je sistem prednost dao igračima na osnovu težine protivnika sa kojima su se suočili.

- Veoma sam razočaran što neću imati šansu da igram taj-brejk. Mislim da bi igrači trebalo da kažu nešto o ovom jako lošem sistemu. Za mene je svaki taj-brejk sistem dobar ukoliko ne staje na put poštenju. Ako neko ima pravo na ponavljanje, onda bi svi sa istim skorom trebalo da imaju to pravo - rekao je Karlsen.

Karlsen je jedini poraz doživeo upravo od Abdusatorova, a šansu za titulu propustio je u poslednjem meču protiv Amerikanca Hikarua Nakamure, sa kojim je remizirao.

Srpki šahisti, Velimir Ivić i Aleksandar Inđić igrali su veoma hrabro, nadigrali pojedine sjajne šahiste, ali su na kraju takmičenje završili u sredini tabele.

Ivić je osvojio 6,5 poena i zauzeo 78. mesto od 176 učesnika, a Aleksandar Inđić 6 poena i na kraju završio na 106. poziciji.

Na ženskom turniru Teodora Injac je osvojila 5,5 poena iz 11 partija što je bilo dovoljno za 53. mesto od 103 učesnice.

Prvakinja sveta po ubrzanom tempu postala je Ruskinja Aleksandra Kostenjuk koja je osvojila 9 poena.

Drugo mesto pripalo je Bibisari Asaubajevoj iz Kazakstana, dok je treća bila Ruskinja Valentina Gunjina sa 8 poena.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.