NEVIĐEN DUEL ZA TITULU PRVAKA SVETA: Karlsen stekao prednost posle rekordnih 7 SATI i 136 poteza!
Foto: EPA/Ali Haider

izazov karijere za norvežanina

NEVIĐEN DUEL ZA TITULU PRVAKA SVETA: Karlsen stekao prednost posle rekordnih 7 SATI i 136 poteza!

Karlsen je sada još veći favorit, ali je Nepomnjaščij pokazao da može da mu parira

Objavljeno:

Ni blizu ne možemo da tvrdimo ko će biti novi svetski prvak u šahu, a dvoboj Magnusa Karlsena i Jana Nepomnjaščija traje već dugih nedelju dana. Prvih pet partija je završeno podelom bodova, dok je u šestoj Norvežanin uspeo da slomi rivala i stigne do prednosti 3,5:2,5.

Osim toga što će možda biti presudna u borbi za titulu, Karlsen će ovu partiju pamtiti i po tome što će postati istorijska. Bila je to najduža u istoriji u borbi za svetsku titulu, pošto su Norvežanin i Rus tokom šeste partije povukli čak 136 poteza, što je za čak 12 više od dosadašnjeg rekorda.

Magnus Karlsen
Magnus Karlsenfoto: EPA/Ali Haider

Od 1886. godine, kada je pod okriljem FIDE počelo da se gleda ko je svetski šampion, nijedna partija nije trajala ni približno ovoliko dugo.

Kada pretvorimo to u vremenski okvir, Magnus i Jan igrali su punih sedam sati u kontinuitetu, a aktuelni prvak je uspeo da iskoristi brojčanu prednost i da uz pomoć pešaka, te podršku lovca i konja nadjača damu, koja je trebalo da bude najveći problem za njega.

Jan 'Nepo' Nepomnjaščij
Jan 'Nepo' Nepomnjaščijfoto: EPA/Ali Haider

'Nepo' je trenutno peti šahista sveta, ali je na turniru izazivača ostvario pobedu, što mu je dalo za pravo da se takmiči sa moćnim Karlsenom. Trenutno gubi, ali je u uvodnim partijama pokazao odličnu inteligenciju i često je čak bio bliži pobedi, što nam garantuje uzbuđenja i u nastavku.

Inače, borba za šampiona sveta trajaće 14 partija, odnosno sve do 14. decembra. Ako tada rezultat bude nerešen, narednog dana će se igrati odlučujući meč za titulu. Potom sledi svečano zatvaranje.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.